среда, 29 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕвропската комисија прави чекор напред во регулирањето на криптовалутите во блокот

Европската комисија прави чекор напред во регулирањето на криптовалутите во блокот

Како дел од новата иницијатива презентирана во четвртокот, Европската комисија ќе утврди јасни правила за криптовалутите, кои честопати не спаѓаат во рамките на традиционалното финансиско законодавство и можат да ги изложат на ризик инвеститорите.

Предлогот исто така ќе има за цел да ги регулира таканаречените стабилни криптовалути (stabelcoins), како што е „Либра“ на „Фејсбук“. Валутата е земена како сигнал за предупредување за институциите, бидејќи има потенцијал да допре до голем број корисници преку социјалната мрежа.

Овој пакет ќе ги зајакне конкурентноста и иновативноста на Европа во финансиските услуги, отворајќи пат Европа да стане светски лидер во развојот на стандардите, се вели во соопштението на ЕК.

„Дигиталните технологии можат да им понудат на потрошувачите и претприемачите многу повеќе, затоа треба активно да имаме корист од нивната имплементација, притоа ограничувајќи ги потенцијалните ризици. Тоа е целта на денешниот пакет“, рече Валдис Домбровскис, извршен заменик претседател на Комитетот за економски прашања.

Тој рече дека иновативниот единствен дигитален пазар за финансиски услуги ќе им користи на Европејците и ќе биде клучен за економското закрепнување на Европа, бидејќи ќе им понуди подобри финансиски производи на потрошувачите и ќе отвори нови канали за финансирање на бизнисот.

Според новите правила, крипто-компаниите, како што се платформите за трговија, ќе мора да имаат физичко присуство во ЕУ и да станат предмет на капитални барања, соопшти Комисијата. Поважните стабилни крипто-валути ќе бидат надгледувани од Европскиот орган за банкарство.

На почетокот на овој месец, министрите за финансии од некои од најголемите економии во Европа повторно повикаа на построга контрола на проектите како „Либра“.

Предлогот сега мора да се расправа во Европскиот парламент и меѓу националните влади пред да стане закон. Европската комисија соопшти дека планира да има правна рамка за криптовалутите до 2024-та година.

Пакетот дигитални финансиски услуги кој беше презентиран вклучува стратегија за дигитализирање на финансиски услуги; стратегија за мали плаќања; законски предлози за регулирање на крипто-валутите во ЕУ и за регулатива на ЕУ за оперативна одржливост на дигиталните технологии.

Законски предлози за криптовалути: искористување на можностите и ограничување на ризиците

Регулативата за пазарите на криптовалути (CTR) ќе ја зајакне иновативноста, истовремено зачувувајќи ја финансиската стабилност и заштитувајќи ги инвеститорите од ризици, според ЕК.

Новите одредби им овозможуваат на субјектите лиценцирани во една земја-членка да ги обезбедуваат своите услуги низ цела ЕУ (т.н. „кои работат под ЕУ под единствена лиценца“). Заштитните мерки вклучуваат: побарувања за капитал; одговорно чување на средствата; постапка на задолжителни жалби на инвеститорите; како и правата на инвеститорот спрема издавачот.

Издавачите на значајни криптовалути обезбедени со средства (т.н. „стабилни криптовалути“) ќе бидат предмет на построги барања (на пр. во однос на капиталот, правата на инвеститорите и надзорот).

Комисијата, исто така, предлага пилот-шема за пазарни инфраструктури кои сакаат да се обидат да тргуваат и да ги решат трансакциите со финансиски инструменти во форма на крипто-валути. Пилот системот е т.н. пристап на „регулаторна лабораторија“ (или контролирано опкружување) што овозможува привремени отстапувања од постојното законодавство со цел регулаторите да стекнат искуство во користење на децентрализирана технологија на регистри во инфраструктурите на пазарот, притоа преземајќи мерки за заштита од ризици за инвеститорите, интегритет на пазарот и финансиска стабилност. Целта е да им се овозможи на компаниите да се обидат и да научат повеќе за практичната примена на тековните регулативи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП