среда, 1 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАНајбогатите 1% од луѓето емитуваат двојно повеќе емисии од посиромашната половина

Најбогатите 1% од луѓето емитуваат двојно повеќе емисии од посиромашната половина

Емисиите на јаглерод кај најбогатите 1% од човештвото се повеќе од двојно повисоки од оние на 3 милијарди луѓе кои ја сочинуваат посиромашната половина, се вели во новиот извештај на невладината организација „Oxfam“, во кој се гледа 25-годишен период на невиден раст на емисиите.

Извештајот „Confronting Carbon Inequality“ се заснова на истражување спроведено заеднички со „Stockholm Environment Institute“ и беше дистрибуиран во пресрет на состанокот на Генералното собрание на ООН за глобалните предизвици, вклучително и климатската криза.

Извештајот ги проценува емисиите од потрошувачката на различни групи луѓе врз основа на нивниот приход помеѓу 1990-та и 2015-та година, при што количината на јаглерод диоксид во атмосферата се зголеми двојно.

Во овој период, најбогатите 10% (приближно 630 милиони луѓе) учествуваат со повеќе од половина (52%) од емисиите на јаглерод диоксид. Најбогатите 1% генерирале 15% од емисиите – повеќе од двојно повеќе од оние на посиромашната половина од човештвото (7%).

Вкупното зголемување на емисиите на најбогатите 1% било три пати поголемо од она на посиромашната половина од светската популација.

Најбогатите 10% генерирале третина од емисиите на јаглерод, што се очекува да ги подигне температурите за 1,5 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа, со што ќе предизвика неповратни и катастрофални климатски промени. Посиромашната половина од светското население учествува со само 4% во овие емисии.

„Прекумерната употреба на богато малцинство на гориво на климатските промени што ја става на ризик планетата. Никој не е безбеден од ова влијание, но најсиромашните во светот плаќаат највисока цена, борејќи се со поплави, циклони и глад, иако тие емитуваат многу помалку емисии“, рече Дени Срискандараја, извршен директор на „Oxfam GB“.

„Oxfam“ бара зголемување на даноците за богатите и нови даноци на јаглерод на луксузни добра, како што се приватните авиони и суперјахтите. Приходите што се генерираат може да се инвестираат во работни места со малку јаглерод, како што се социјалниот сектор или зелениот јавен транспорт, како и да се канализираат во поддршка на сиромашните заедници кои се најмногу погодени од климатските промени, соопшти невладината организација.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП