среда, 29 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАГрадежништвото во Европа останува потиснато во сенката на Ковид-19

Градежништвото во Европа останува потиснато во сенката на Ковид-19

Во јули, месец во кој некои од рестриктивните мерки заради Ковид-19 беа релаксирани во многу земји-членки на ЕУ, градежништвото во еврозоната се зголеми за 0,2%, но за целата ЕУ падна за 0,1%. % во споредба со претходниот месец јуни, според податоците на „Евростат“.

Во јуни, градежништвото порасна посигурно – за 5,1% во еврозоната и за 3,8% во ЕУ.

На годишна основа, производството на градежништво во јули се намали за 3,8% во еврозоната и за 3,9% во ЕУ. Градењето на згради се намали за 4,3% во еврозоната и за 4,2% во ЕУ. Во исто време, кај цивилното население се зголеми за 0,4% во еврозоната, но се намали за 0,4% во ЕУ.

Најсилниот пад на годишно ниво е регистриран во Унгарија (-21%), Словачка (-15,4%) и Полска (-11%). Зголемување има во Романија (+ 12,2%) и Финска (+ 2,5%).

На месечно ниво, изградбата на инфраструктурата се зголемила за 1,1% во еврозоната и за 1,2% во ЕУ во јули, додека градењето на згради остана непроменето во еврозоната и се намали за 0,3% во ЕУ како целина.

Најсилните месечни зголемувања се пријавени во Словенија (+ 12,2%), Франција (+ 5%) и Романија (+ 4,3%), а најзначајните падови во Германија (-4,3%), Полска (-3,5%) и Шведска (-1,7%).

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП