21 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАШвајцарија ја става економијата на прво место, властите сакаат да избегнат нова...

Швајцарија ја става економијата на прво место, властите сакаат да избегнат нова блокада

Швајцарија се гордее на начинот на кој успеа да го ограничи ширењето на коронавирусот во рамките на своите граници, истовремено заштитувајќи ја својата економија од штети предизвикани од пандемијата.

Според Фајненшл тајмс, властите велат дека економијата е приоритет во следните месеци. Од октомври, властите ќе овозможат собирање до 1.000 луѓе во затворен простор.

Министрите оваа недела се состанаа со претставници на секторот за туризам и угостителство за да разговараат за тоа како да започне сезоната на зимски туризам.

„ Бевме соочени со нешто за кое немавме претстава и ни требаше време да сфатиме што се случува“, рече Ефи Вајена, професор по биоетика на ЕТХ Цирих.

„ Важно е да можеме да управуваме со ситуацијата“ додаде таа.

Вонредната состојба поради пандемијата во оваа алпска земја официјално заврши во средината на јуни и оттогаш 26 кантони независно донесоа одлука за мерки за борба против инфекцијата.

„ Разумната насока беше да се фокусираме на враќање на животот во нормала – за економијата и општеството како целина. Швајцарците сакаат рамнотежа”, рече Вајена.

Швајцарија донесе одлука во март да го затвори и запре јавниот живот, но исто така беше една од првите во Европа што повторно го отвори својот угостителски сектор. Ресторани и барови се преполни од средината на мај, а продавниците се полни во текот на летото.

„ Стратегијата никогаш не била да се победи вирусот со употреба на алатки за јавна политика, туку да се справиме со вирусот. Важно е да можеме да управуваме со ситуацијата. Кога гледам во други земји, тие изгледаат помалку убедени дека можат. Можеби затоа гледате повеќе затворање на границите и воведување мерки за штедење “, рече еден владин советник.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП