среда, 5 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАВелика Британија планира драстично зголемување на даноците

Велика Британија планира драстично зголемување на даноците

Министерството за финансии на Велика Британија развива планови за најголемо зголемување на даноците во последните неколку децении за да ги надомести загубите во буџетот за време на карантините поради пандемија на ковид-19.

Ова се наведува во написот во „Sunday Telegraph“, според кој министерот за финансии Риши Сунак има намера да собере до 25 милијарди британски фунти (33,3 милијарди долари) годишно.

Владини извори потврдуваат дека претставниците на Министерството за финансии разговараат за можноста за зголемување на основната даночна стапка за продажба на средства од 10% на 20% и данокот на продажба на втор стан или куќа од 18% на 20%. За побогатите граѓани кои плаќаат даноци по повисока цена, таксата може да се зголеми на 40% (од сегашните 28% и 20%).

Предлозите што се разгледуваат вклучуваат и намалување на пензиските бенефиции, воведување данок на продажба преку Интернет, зголемување на акцизите за гориво и други даноци.

Министерството за финансии на Велика Британија веќе објави планови за зголемување на данокот на добивка од 19% на 24%, што ќе додаде дополнителни 12 милијарди фунти (16 милијарди долари) во буџетот за следната година и 17 милијарди фунти (22,7 милијарди долари) до 2023 -2024-та година.

Зголемувањето на стапките предизвика силни негативни реакции во бизнис-заедница, кој веќе претрпе значителни загуби за време на пандемијата, а опстанокот на многу компании беше загрозен.

Сепак, министерот за финансии Сунак ја објасни својата логика за зголемување на корпоративниот данок со образложение дека дури и по неговото зголемување, данокот на доход ќе биде помал отколку во земји како Германија, Франција, Италија и Шпанија.

„Sunday Telegraph“ исто така наведува дека буџетските трошоци на државата за исплата на само платите на 10 милиони луѓе кои биле принудени да заминат на одмор поради пандемијата, ќе изнесуваат 31,7 милијарди британски фунти (42,3 милијарди долари) до крајот на јули, зголемувајќи се 14 милијарди фунти секој месец.

Наспроти ова, големината на јавниот долг на Велика Британија ја надмина границата од 2 трилиони фунти за прв пат во јули, дури и ја надмина големината на бруто домашниот производ на кралството.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП