среда, 29 ноември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАИнфлацијата во Велика Британија бележи неочекувано забрзување

Инфлацијата во Велика Британија бележи неочекувано забрзување

Инфлацијата во Велика Британија забрза неочекувано со најбрзо темпо во последните четири месеци, водено од цените на горивата и отсуството на вообичаени намалувања на летната облека.

Индексот на потрошувачки цени се зголеми за 1% во однос на минатата година во јули – скоро двојно повеќе од очекувањата на економистите, објави „Bloomberg“, повикувајќи се на податоци на Националната канцеларија за статистика во земјата објавени денеска. Основната инфлација, што ги исклучува постабилните компоненти, се искачила на највисоко ниво за една година.

Порастот се очекува да биде краткотраен, при што членовите на Централната банка на Англија и другите економисти предвидуваат дека забрзувањето на цените во следниот месец ќе биде негативно поради пониското ниво на енергија и влијанието на владините мерки за поддршка на бизнисот.

Тие вклучуваат привремено намалување на данокот на продажба за хотелиерите и субвенција за одредени оброци во рестораните во август, во рамките на програмата „Хранете се надвор за да помогнеме“ (Eat Out to Help Out), објавена од министерот за финансии Риши Санак.

И покрај нејзиниот раст, стапката на инфлација остана далеку под целта на АЦБ од 2% од април. Централните банкари рекоа дека нема да ја заострат монетарната политика овој месец се додека не се постигне „значителен напредок кон целта на инфлацијата од 2%“.

Ниската инфлација е само еден пример на катастрофалното влијание што вирусот го имал врз Велика Британија. Податоците од минатата недела покажаа дека економијата се намалила за 20% во вториот квартал, бројот на вработени падна најмногу по финансиската криза.

Податоците за потрошувачките цени во јули беа зајакнати со цените на облеката, бидејќи продавниците не ги направија своите традиционални промоции заради влијанието на пандемијата. Цените на бензинот го забележаа нивниот најголем месечен пораст од јануари 2011-та година, а таксите на приватната физиотерапија и стоматолошките клиники се зголемија бидејќи давателите на овие услуги се обидоа да ги покријат трошоците со заштитна опрема поврзана со вирусот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП