сабота, 30 септември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАВелика Британија потона во рецесија

Велика Британија потона во рецесија

Велика Британија потона во рецесија по единаесет години. Економијата во Велика Британија претрпе најголем пад помеѓу април и јуни, бидејки мерките за запирање на коронавирусот и официјално ја турнаа земјата во рецесија.

Британската економија падна за 20,4 проценти во однос на првите три месеци од годината.

Така, Велика Британија технички влезе во рецесија, дефинирано како два последователни квартали на економски пад.

Ова е првпат Британија да се најде во рецесија од 2009 година, за прв пат по единаесет години.

Официјални лица изјавиле дека економијата започнала да закрепнува во јуни, откако владините мерки наметнати против вирусот корона започнаа да се олеснуваат.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП