14 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКинеските апликации трн во око на Америка

Кинеските апликации трн во око на Америка

Соединетите држави во средата соопштија дека сакаат да отстранат повеќе кинески апликации за паметни телефони од продавниците за апликации во САД и да ги спречат кинеските провајдери да даваат услуги на американските компании.

Најавата е дел од обновениот напор да се истисне кинеската технологија надвор од американските пазари и производи, пишува politico.eu.

Според порталот, државниот секретар на САД, Мајк Помпео, презентирал планови кои покажуваат дека САД сакаат да ја прошират кампањата што ја започнале против телекомуникацискиот гигант „Huawei“ и апликацијата „TikTok“ со цел да го деградираат учеството на Кина во глобалната технолошка индустрија.

„Сакаме кинеските апликации во кои немаме доверба да се отстранат од продавниците за апликации во САД“, им рече Помпео на новинарите, додавајќи дека „апликациите како„ TickTok “, „ WeChat“ и другите претставуваат големи закани за личните информации на граѓаните на САД, а да не се спомнуваат алатки за цензура на содржината“.

Американската влада, исто така, сака да спречи податоците на граѓаните на САД и интелектуалната сопственост на компаниите да не бидат во „облачни системи што ги водат компании како Alibaba, Baidu, Chinamobile, Tencent“, рече Помпео.

Politico.eu посочува дека не е познато на која правна основа Соединетите држави можат да ги спречат кинеските провајдери да нудат услуги во Соединетите држави и другите земји, и какви мерки може да преземе Вашингтон за да ги спроведе.

Ваквите планови покажуваат јасна пауза на долгогодишната политика според која Интернетот треба да биде глобален, отворен и меѓуоперативен, забележуваат експертите.

„Тука, всушност Соединетите држави велат дека ќе го разгранат Интернетот“, рече Пол Триоло, шеф на геотехнологија и политички информации “Jуреиза Груп”.

„Тие ги принудуваат компаниите да застанат на нечија страна, да избираат помеѓу„ синиот “синџир на снабдување и„ црвениот “синџир на снабдување”, рече тој, нарекувајќи го „преминување на границите на глобалната толеранција на Интернет”.

За САД ќе биде предизвик да ги придобијат на своја страна сличните земји кога станува збор за спроведување на нивните планови.

Особено кога станува збор за Европа, иницијативата е спротивна на долгогодишниот став дека владите треба „да го штитат пристапот и отвореноста, да ги почитуваат и заштитат основните онлајн права и да ја задржат сигурноста и интероперативноста на Интернет“, се наведува во Стратегијата за компјутерска безбедност на ЕУ во 2013 година.

Соединетите држави и европските влади имаа слични ставови во минатото во Обединетите нации, критикувајќи го Пекинг за цензура на Интернет и контрола над софтверот користен во Кина.

Како што беше најавено, Помпео следната недела ќе ги посети Чешка, Словенија, Австрија и Полска.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП