понеделник, 6 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАМуслиманите го слават Курбан Бајрам

Муслиманите го слават Курбан Бајрам

Верниците од исламска вероисповед денеска го слават празникот Курбан Бајрам.

На првиот ден од празникот се изведува молитвата за Бајрам – Бајрам намаз, со која верниците бараат милост од Алах. Карактеристично за овој празник е принесувањето жртва – курбан која има симболика на приближување кон Бога. Како курбан најчесто се принесуваат овни или телиња.

Обичајот го изведуваат сите кои имаат можност за тоа. Оние кои принеле жртва, потоа раздаваат од месото на сиромашните, соседите и роднините.

Прославата започнува 70 дена по првиот Бајрам во годината, Фитр Бајрам и го обележува денот кога е комплетиран светиот Куран.

Со овој празник се крунисува аџилакот, кој важи за петти темел на исламот, кој е доказ за солидарност и благосостојба.

Денешниот ден е неработен ден за граѓаните од муслиманската вероисповед во Република Северна Македонија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП