Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 11,950.00 -0.46%    GRNT 975.00 0%    KMB 5,849.74 -0.11%    STB 1,057.78 0.62%    TNB 16,700.00 2.45%    

Дали знаете зошто не е добро да се варат јајца на висока топлина?

Време: 13:10

Датум: април 7, 2020

Категорија: ЗДРАВЈЕ

За совршенa кајгана или варени јајца, препишете го трикот со кој се служат готвачите во рестораните и ќе имате оброк без грешка…

За да не ги преварите или препечете јајцата, топлината не смее да биде силна. Ако шпоретот е ставен на премногу силен оган, изматените јајца нема да бидат кремасти, што е она што сите го сакаме. Кога ќе почнеме да вариме јајца, протеините почнуваат да коагулираат, и ако премногу долго се варат, тие почнуваат да се затегнуваат до тој степен што ќе излезе целата течност и јајцата стануваат гумени, суви и без вкус.

Колку подолго се варат јајцата, толку повеќе протеините коагулираат и колку е повисока температурата, толку побрзо тоа се случува. Пониските температури го намалуваат ризикот од прекумерна коагулација.

На пример, идеална кајгана бара да ја тргнете од ринглата непосредно пред да бидат готови јајцата, бидејќи сè уште ќе задржи доволно топлина за да се „довршат“ пред да се послужат.

Кога варите јајца, можете да го појачате огнот само кога не ги готвите до крај. Ставете ги јајцата во ладна вода. Водата треба да биде околу 2,5 см над јајцето. Појачајте го шпоретот и кога ќе зовријат, тргнете ги од огнот и покријте ги со капак.

За средно меко варено јајце, оставете ги покриени во врела вода 4 минути, за меко тврдо варени јајца 10 минути, и целосно варени по 15 минути.

Потоа, нежно удрете ги со лажица на неколку места и префрлете ги во мраз ладна вода и оставете ги барем една минута.

Ако јадете меко варени јајца или ги подготвувате за Велигден, прескокнете го чекорот за кршење на лушпата.

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

Еден одговор за Дали знаете зошто не е добро да се варат јајца на висока топлина?

  1. Пингбек: Дали знаете зошто не е добро да се варат јајца на висока топлина? - ММС

  • Негувајте ја кожата природно: Ова слатко овошје ќе го препороди вашето лице

    Негувајте ја кожата природно: Ова слатко овошје ќе го препороди вашето лице

    Тифани Либи, дерматолог, вели дека лубениците со векови се користат во азиските култури, поради нивните својства за да се спречат разни воспаленија. Тие го намалуваат…

  • Дознајте зошто не се препорачува перење на долна облека на ниски температури

    Дознајте зошто не се препорачува перење на долна облека на ниски температури

    Иако многумина перат алишта на пониски температури, поради економичност и страв од уништување на чувствителните парчиња на високи температури, експертите велат дека би требало да…

  • Супер храна која прави чуда за организмот: Овие три моќни намирници треба секој ден да се јадат!

    Супер храна која прави чуда за организмот: Овие три моќни намирници треба секој ден да се јадат!

    Откријте кои намирници и пијалоци треба да ги вклучувате во своето мени секој ден. Зелен чај Добро се познати придобивките кои ги носи овој пијалок.…

  • EUCERIN DermatoCLEAN – Нежно го чистат лицето, ја хидрираат кожата и обезбедуваат висок капацитет на хијалуронска киселина

    EUCERIN DermatoCLEAN – Нежно го чистат лицето, ја хидрираат кожата и обезбедуваат висок капацитет на хијалуронска киселина

    Тешко дека може да се најде друг начин што ни дава чувство на свежина и опуштеност, како што е длабокото вдишување на чист воздух.  Колку…

  • Франција забрани употреба на хидрохлорокин против COVID-19

    Франција забрани употреба на хидрохлорокин против COVID-19

    Владата на Франција вчера ја поништи уредбата со која им беше дозволено на болниците да користат хидрохлорокин при лечење на пациенти заболени од потешки форми…

  • Зошто појадокот е важен за здраво срце

    Зошто појадокот е важен за здраво срце

    Резултатите од едно американско истражување покажуваат дека лицата кои не појадуваат имаат 27 отсто поголем ризик од срцеви заболувања и дека подеднакво е важно кога и што…

  • Се откажаа од лечење до крајот на мај: “Нема промени во нашата политика за брзо одобрување на лекот”

    Се откажаа од лечење до крајот на мај: “Нема промени во нашата политика за брзо одобрување на лекот”

    Јапонската влада се откажа од одобрувањето на лекот Avigan за лечење на вирусот COVID-19, изјави министерот за здравство, Катсунобу Като. Тестирањето на антивирусниот лек Avigan на Fujifilm…

  • Дали топлото време ќе го запре коронавирусот?

    Дали топлото време ќе го запре коронавирусот?

    Неколку статистички студии спроведени во последните месеци покажаа поврзаност помеѓу климата и коронавирусот – колку е повлажнo и потоплo, толку е помала веројатноста за ширење…

  • Русите ќе тестираат вакцина за COVID-19 кон крајот на јули

    Русите ќе тестираат вакцина за COVID-19 кон крајот на јули

    Компанијата „Biokad“ ќе ги започне клиничките испитувања на вакцината против новиот коронавирус во Санкт Петербург кон крајот на јули, соопшти прес службата на таа руска…

  • Русија блиску до решение: Вакцина веќе за три месеци?

    Русија блиску до решение: Вакцина веќе за три месеци?

    Вакцината за коронавирус може да биде регистрирана во Русија во август, најави директорот на Националниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија, Александер Гунцбург. „Верувам дека…