25 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАГермански банки создаваат гигант од 260 милијарди евра

Германски банки создаваат гигант од 260 милијарди евра

Планот за формирање на централна институција за сите 384 германски штедилници Landesbank и друштва за управување со фондовите DEKA, со што би се создал гигант од 260 милијарди евра, доби нов поттик.

Во вторникот, највисоките претставници на дванаесет регионални друштва на штедилницата DEKA и Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) побараа да се водат дискусии „како би се испитала поблиската соработка и спојување“, објавија германските медиуми.

Оваа одлука следи по иницијативата на претседателот на DSGV, Хелмут Шлеваис, кој ја следеше целта за обликување на DEKA, банката за недвижнини Berlin Hyp и големите Landesbank како LBBW, BayernLB, Nord LB и Helaba во водечката институција за сите штедилници.

Сoоединувањето на две банки со седиште во Франкфурт, DEKA и Helaba би бил првиот чекор. Меѓутоа, не е јасно дали може да се надмине претходниот отпор на планот на Шлеваис.

Sparkassenverband Baden-Württemberg, кој поседува 16,1 процент од Sparkassen fondsgesellschaft DEKA, веќе блокираше неколку обиди за спојување со Helaba.

Постојат две главни причини за тоа: Штедилниците Baden-Württemberga не сакаат да го зајакнат својот конкурент со Landesbank LBBW и не сакаат да го заменат својот удел во прилично профитабилниот DEKA за компанија од банкарски фондови која е изложена на неповолни негативни камати по спојувањето.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП