Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 11,978.39 0.24%    GRNT 970.00 -0.51%    KMB 5,848.72 -0.02%    MPT 67,498.00 -0.04%    RMDEN18 98.70 0%    STB 1,064.15 0.6%    TTK 1,180.00 -2.88%    UNI 2,015.00 -2.92%    

Бидете внимателни: Oваа храна сите ја сакаме, а не сме свесни колку лошо влијае на нашиот организам

Време: 12:23

Датум: јули 10, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Постојат многу видови на храна кои под одредени услови можат да бидат причина за главоболка.

Ако сте и вие меѓу оние кои често или барем понекогаш ги мачи мигрена сигурно ќе ве заинтересираат податоците на најновите истражувања.

Општо земено, најнегативно влијаат:

Сирења кои долго стојат и други намирници кои содржат тирамин: црвено вино и други алкохолни пијалоци, месни производи и друго.

Алкохол – протокот на крв во мозокот се зголемува додека пиете алкохол и тоа може да биде ,,активатор” за почеток на главоболка. Значи – црвено вино, пиво, виски и шампањ се, според експертите, најчести почетници на оваа досадна болест.

Додатоци во исхраната – разни адитиви. Адитивите на намирниците обезбедуваат подолга трајност и стабилност. Тие, сепак, можат да бидат причина за главоболки.

Ладни намирници – можеби не сте знаеле дека на некои луѓе ладната храна влијае неповолно, предизвикувајќи им главоболки.

Голема е веројатноста дека тоа ќе се случи ако вашето тело е веќе загреано, на пример со физичка активност или со надворешни високи температури. Болката тогаш се јавува во горната половина од главата и трае од неколку секунди до неколку минути. Истражувањата покажуваат дека повеќе од 90 проценти од луѓето кои страдаат од хронична мигрена имаат чувствителност кон сладолед и други студени супстанци.

Останати намирници кои предизвикуваат главоболка:

кикирики, путер од кикирики, ореви
пица
чипс
пилешки црн дроб
пушена риба
домашни крофни, колачи и леб
десерти кои содржат сирење
суво овошје
супа со месни адитиви
јогурт
кофеин кој го има во чоколадо, какао, кафе, чај
вештачки засладувачи

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

Еден одговор за Бидете внимателни: Oваа храна сите ја сакаме, а не сме свесни колку лошо влијае на нашиот организам

  1. Пингбек: Храна која предизвикува главоболка - ММС

  • Чоколадото го брка сонот

    Чоколадото го брка сонот

    Чоколадото дава енергија и го подига расположението, но не е пожелно да се консумира во вечерните часови. Не само поради тоа што има многу калории,…

  • Негувајте ја кожата природно: Ова слатко овошје ќе го препороди вашето лице

    Негувајте ја кожата природно: Ова слатко овошје ќе го препороди вашето лице

    Тифани Либи, дерматолог, вели дека лубениците со векови се користат во азиските култури, поради нивните својства за да се спречат разни воспаленија. Тие го намалуваат…

  • Дознајте зошто не се препорачува перење на долна облека на ниски температури

    Дознајте зошто не се препорачува перење на долна облека на ниски температури

    Иако многумина перат алишта на пониски температури, поради економичност и страв од уништување на чувствителните парчиња на високи температури, експертите велат дека би требало да…

  • Супер храна која прави чуда за организмот: Овие три моќни намирници треба секој ден да се јадат!

    Супер храна која прави чуда за организмот: Овие три моќни намирници треба секој ден да се јадат!

    Откријте кои намирници и пијалоци треба да ги вклучувате во своето мени секој ден. Зелен чај Добро се познати придобивките кои ги носи овој пијалок.…

  • EUCERIN DermatoCLEAN – Нежно го чистат лицето, ја хидрираат кожата и обезбедуваат висок капацитет на хијалуронска киселина

    EUCERIN DermatoCLEAN – Нежно го чистат лицето, ја хидрираат кожата и обезбедуваат висок капацитет на хијалуронска киселина

    Тешко дека може да се најде друг начин што ни дава чувство на свежина и опуштеност, како што е длабокото вдишување на чист воздух.  Колку…

  • Франција забрани употреба на хидрохлорокин против COVID-19

    Франција забрани употреба на хидрохлорокин против COVID-19

    Владата на Франција вчера ја поништи уредбата со која им беше дозволено на болниците да користат хидрохлорокин при лечење на пациенти заболени од потешки форми…

  • Зошто појадокот е важен за здраво срце

    Зошто појадокот е важен за здраво срце

    Резултатите од едно американско истражување покажуваат дека лицата кои не појадуваат имаат 27 отсто поголем ризик од срцеви заболувања и дека подеднакво е важно кога и што…

  • Се откажаа од лечење до крајот на мај: “Нема промени во нашата политика за брзо одобрување на лекот”

    Се откажаа од лечење до крајот на мај: “Нема промени во нашата политика за брзо одобрување на лекот”

    Јапонската влада се откажа од одобрувањето на лекот Avigan за лечење на вирусот COVID-19, изјави министерот за здравство, Катсунобу Като. Тестирањето на антивирусниот лек Avigan на Fujifilm…

  • Дали топлото време ќе го запре коронавирусот?

    Дали топлото време ќе го запре коронавирусот?

    Неколку статистички студии спроведени во последните месеци покажаа поврзаност помеѓу климата и коронавирусот – колку е повлажнo и потоплo, толку е помала веројатноста за ширење…

  • Русите ќе тестираат вакцина за COVID-19 кон крајот на јули

    Русите ќе тестираат вакцина за COVID-19 кон крајот на јули

    Компанијата „Biokad“ ќе ги започне клиничките испитувања на вакцината против новиот коронавирус во Санкт Петербург кон крајот на јули, соопшти прес службата на таа руска…