15 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕдна третина од британските компании се подготвени да си заминат поради Брегзит

Една третина од британските компании се подготвени да си заминат поради Брегзит

Анкета меѓу директорите на 1.200 британски компании покажува дека речиси една третина од нив може да ги пренесат своите активности во странство заради претстојното заминување од ЕУ на Велика Британија.

Според објавената студија на Институтот на директори, додека медиумите се концентрираат главно на големите компании, тогаш се обрнува помалку внимание на помалите фирми и чекорите кон преместување, кои тие ги презеле.

Привремениот директор на Институтот, Едвин Морган изјави дека помалите компании обично имаат поограничени ресурси и за нив „да мислат за таков скап начин на дејствување јасно ја покажува несигурната позиција, во која се наоѓаат“.

Британскиот парламент гласаше оваа недела да и даде на премиерот на Велика Британија, Тереза ​​Меј повеќе време за да се обиде да постигне компромис со ЕУ.

Владата одби да ја исклучи варијантата за напуштање на ЕУ без договор, така што ја постави на тој начин Велика Британија пред Брегзит на 29-ти мај, станувајќи ја над работ на пропаста.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП