18 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАБуџетскиот дефицит на еврозоната се намали на рекордно ниско ниво

Буџетскиот дефицит на еврозоната се намали на рекордно ниско ниво

Буџетскиот дефицит во еврозоната достигна 0,1% од Бруто домашниот производ (БДП) во вториот квартал од 2018-та година. Ова е мало намалување од 0,2% во првите три месеци од годината и е најнизок дефицит од следењето на индикаторот започнат во 2002-ра година. Ова го покажуваат последните податоци од „Eurostat“.

Во Европската унија (ЕУ) како целина, буџетскиот дефицит изнесува 0,3% од БДП-то, што исто така е најниско во историјата на истражувањето. Тоа, исто така, бележи намалување во текот на претходните три месеци, иако многу послабо од 0,5%.

Во вториот квартал од 2018-та година, владините приходи во еврозоната изнесуваа 46,2% од БДП-то, а трошоците на 46,3% од БДП-то. Во исто време, податоците за ЕУ ​​како целина укажуваат на тоа дека приходите изнесуваа 44,9% од БДП-то и трошоците изнесуваа 45,2%.

Според податоците на „Eurostat“ за вториот квартал од годината, во секоја земја не се забележува буџетски дефицит од над 3% од БДП-то (дефицитот под 3% од БДП-то е еден од нумеричките критериуми за членство во еврозоната). Меѓутоа, за неколку земји, вклучувајќи ги и Грција, Шпанија и Италија, недостасуваат податоци.

Најголем вишок во ЕУ е забележан во Малта (4,9%), потоа Латвија (2,5%) и Германија (2,4%). Португалија (-2,7%), Франција (-2,5%) и Романија (-2,2%) забележаа најголем дефицит.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП