18 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАГрчкиот долг во 2017-та изнесува 176,1% од БДП-то

Грчкиот долг во 2017-та изнесува 176,1% од БДП-то

Грчкиот државен долг во 2017-та година се проценува на 176,1 проценти од БДП-то, а тоа е помалку во споредба со првичните проценки, објавени во април, благодарение на поголемиот раст од предвидениот во минатата година, објави Државниот завод за статистика.

Минатата недела националната статистичка служба ја промени кон зголемување првичната оценка за зголемувањето на БДП-то во 2017-та година – од 1,4 на 1,5 проценти во однос на 2016-та година.

Како резултат на тоа, проценката на долгот беше ревидирана надолу од априлската првична проценка, која изнесуваше 178,6 отсто од БДП-то.

Сепак, грчкиот долг останува на 317.414 милијарди евра. Поради тоа кредиторите на земјата (еврозоната и ММФ) ја наметнуваат строгата буџетска дисциплина до 2060-та година, според условите на договорот меѓу Грција и кредиторите.

Ревидираните проценки на националната статистичка служба ја потврдуваат обновата на земјата, која реализираше во 2017-та година буџетски суфицит од 0,8 проценти од БДП-то, што ги надминува целите поставени од кредиторите.

Сепак, вишокот на примарен буџет беше малку ревидиран надолу до 3,9 отсто од БДП-то, наспроти нивото од 4 проценти во април.

Буџетската дисциплина и овозможи на Атина да ја избегне последователната кратенка на пензиите, предвидена за 2019-та година. Премиерот Алексис Ципрас го поздрави во саботата одобрението дадено од страна на Европската комисија, за намалувањето на оваа мерка, првично наметната на Атина.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП