сабота, 4 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАПадот во потврдите за невработеност во САД ги надмина очекувањата

Падот во потврдите за невработеност во САД ги надмина очекувањата

Бројот на потврди за невработеност во САД се намали за 5.000 до 210.000 во неделата што завршуви на 13-ти октомври, објави „tradingeconomics.com“. За споредба, консензус прогнозата беше 212.000.

Под услов дека бројот на невработените во земјата е на нивото од 1973-та година, може да се претпостави дека се зголемени залагањата за понатамошно затегнување на условите на пазарот на труд, додава „Ројтерс“.

Силниот пазар на труд и стабилната економија ја поттикнуваат ФЕД да ја задржат линијата на зголемување на каматните стапки. Централната банка на САД ги зголеми каматните стапки во септември за прв пат оваа година и се очекува повторно да го направи тоа во декември.

Четири неделната лизгачка просечна вредност на првичните побарувања се смета за подобра мерка за трендовите на пазарот на труд, бидејќи се намалува нестабилноста од недела до недела, што забележа раст на бројот на апликации со 2000 до 211.750 во минатата недела.

Американската економија создаде 134.000 нови работни места во септември – барем за минатата година. Пазарот на труд во земјата се смета дека достигнува ниво блиску до целосна вработеност. Самата невработеност е на 49-годишен минимум од 3,7%.

Од протоколот од последниот состанок на ФЕД стана јасно дека банкарите се обединиле околу мислењето дека условите на пазарот на труд продолжуваат да се затегнуваат.

На почетокот на неделава стана јасно дека работодавачите во САД отвориле во август најмногу нови работни места во последниве дваесет години, а вработувањето исто достигна рекордно ниво – последователен доказ дека компаниите напорно го зголемуваат персоналот во позадината на солидниот економски раст.

Новоотворените места се зголемија за 0,8 проценти на 7,14 милиони – највисоко ниво од декември 2000-та година. Ова е исто така многу повеќе од невработените, кои минатиот месец изнесуваа 6,2 милиони.

Бројот на слободни работни места го надминува оној на невработените петти последователен месец. Вработувањето е стабилно, што ја намали невработеноста до минимум од 3,7 отсто од пред речиси 50 години. Високата побарувачка на работна сила за помалку луѓе без работа може да предизвика компаниите да ги зголемат платите во наредните месеци.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП