сабота, 4 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗголемен бројот на туристи во Македонија

Зголемен бројот на туристи во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во јуни 2018 година изнесува 102 327, а бројот на ноќевањата изнесува 243 175. 

Бројот на туристите во јуни 2018 година, во однос на јуни 2017 година, е зголемен за 20.7 %, а бројот на ноќевањата е зголемен за 23.4 %.

Бројот на домашните туристи во јуни 2018 година, во однос на јуни 2017 година, е зголемен за 15.9 %, а бројот на
странските туристи е зголемен за 22.4 %.

Бројот на ноќевањата на домашните туристи во јуни 2018 година, во однос на јуни 2017 година, е зголемен за 11.4 %, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 29.5 %.

Во периодот јануари – јуни 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 16.4 % и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 9.3 %, а кај странските има зголемување за 19.8 %.

Во периодот јануари – јуни 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е
зголемен за 16.0 % и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 6.6 %, а кај странските има зголемување за 21.9 %.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП