четврток, 30 ноември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕУ е подготвена да дејствува ако САД го санкционираат „Северен поток 2“

ЕУ е подготвена да дејствува ако САД го санкционираат „Северен поток 2“

Европската унија може да одговори, ако САД наметнат санкции против „Северен поток 2“, станува јасно од коментарот на комесарот на Енергетската унија, Марош Шефчович за време на конференцијата на Атланскиот совет во Вашингтон. Неговиот говор беше емитуван во видео каналот на организацијата на „Youtube“.

„Ние исто така сме голема економија и должни сме да ги заштитиме своите економски интереси, своите компании“, рече Шефчович на прашање каква ќе биде реакцијата на ЕУ во однос на санкции во енергетската сфера, а особено за „Северен поток 2“.

Тој, сепак, беше цврсто убеден дека САД ги сметаат за близок сојузник и претпочитаат да преговараат за ова прашање, наместо „санкција“. Комесарот, исто така, рече дека во последниве години, Брисел активно работи на одржување на транзитот на гас преку Украина.

Дел од чекорите во оваа насока се модернизацијата на украинската мрежа за пренос на гас и европските компании се подготвени да учествуваат во овој процес, гарантира комесарот.

Бранителите на „Северен поток 2“ веќе почнаа да прифаќаат дека ова не е целосно комерцијален проект. „Никогаш не сум го видел целиот трговски проект што би предизвикал такви остри дискусии“ на толку високо политичко ниво во изминатите три години“, рече Шефчович. Тој истакна дека моментално се одвиваат интензивни разговори во Брисел со различни земји за реализација на овој проект и објавија дека Германија е најголемиот лобист за гасоводот.

Дебатите не се лесни и има многу политички потешкотии, додаде тој, додавајќи дека доколку се спроведе, „Nord Stream 2“ ќе се придржува кон сите европски правила. Комесарот истакна дека во месеците на австриското претседателство ќе бидат и промените во гасната директива, која предвидува дека сите гасоводи во ЕУ треба да одговараат на членовите во третиот либерализационен проект.

„Знам дека Австријците се големи поддржувачи на оваа директива“, рече Шефчович во Вашингтон.

Преку океанот тој коментира уште дека главната цел на Европската комисија е да ја гарантира безбедноста и транспарентноста на енергетските резерви и укинувањето на изолираност на одделните држави што ќе биде спроведено преку интерконекторите. Брисел, исто така, напорно работи на диверзификација на понудата, од кои едната е течен гас.

„Во исто време, енергијата што се користи во ЕУ треба да биде се почиста“, рече Шефчович.

Програмата на неговата посета на Вашингтон, исто така, вклучува учество на 27-та Светска конференција за гас, јасно е од агендата на неговата посета објавена од страна на ЕК. На настанот Шефчович ќе обрне внимание на иднината на европскиот енергетски пазар. Ќе се одржат состаноци со министрите за енергија на Русија, Александар Новак и Азербејџан, Парвиз Шахбазов.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП