среда, 1 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАШилегов: И преку лето работиме на решавање на проблемот со загадувањето

Шилегов: И преку лето работиме на решавање на проблемот со загадувањето

Град Скопје работи на решавање на проблемот со загадувањето и во летниот период кога никој не ги чувствува последиците од загадениот воздух во Скопје, изјави градоначалникот Шилегов во рамки на прес-конференцијата која заедно со директорот на „Комунална хигиена“, Абдусамед Шабани, ја одржа во рециклажниот двор на претпријатието.

Скопскиот градоначалник изјави дека неговиот тим во континуитет работи на отстранување на причинителите за загадување на воздухот.

„Еден по еден ги елиминираме причинителите за загадувањето во градот. На оваа локација повеќе нема дива депонија. Град Скопје преку ‘Комунална хигиена’ ја расчисти дивата депонија која подолг временски период беше една од причините за загадувањето во овој дел од градот“, изјави Шилегов, кој додаде дека на местото на депонијата од денеска ќе се врши селекција за рециклажа на отпадот.

„Ова е местото кое заедно со Момин Поток беше снимано со дрон од граѓаните. Од денеска на оваа локација наместо дива депонија имаме рециклажен двор. Овде отпадот внимателно ќе се селектира и притоа еден дел ќе се носи во Дрисла, а дел ќе се рециклира“, посочи Шилегов и нагласи дека Градот го слуша гласот на граѓаните.

Градоначалникот истакна дека зимава во рамките на кампањата „Пријави оган на отворено“ на телефонскиот број 193, најголем дел од пријавите од граѓаните во Карпош се однесувале токму на депонијата што сега е расчистена.

Тој воедно ги повика скопјани активно да се вклучат во борбата против загадувањето, да се грижат за хигиената во градот и да се вклучат во сите активности што ќе придонесат за почисто Скопје.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП