16 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАОва ќе ги израдува оние кои планираат да заминат во Германија

Ова ќе ги израдува оние кои планираат да заминат во Германија

Гермaнија мора да ангажира повеќе странски работници за да го сочува економскиот раст и просперитет, покажува истражувањето на економскиот институт IW.

Залетот на германскиот пазар за труд во изминатите години веројатно не би бил можен без доселувањата, истакнуваат од IW.

Во Германија од 2012 до 2017 година се вработени 1,3 милиони странци, во споредба со вработените 1,6 милиони Германци.

Повеќето доселеници кои работат во Германија потекнуваат од ЕУ, а само 386.000 од нив од трети земји, истакнуваат од институтот. Предупредуваат исто така дека во идните години стапката на невработеност меѓу Германците би можела да расте, пренесуваат економските портали.

Може да се очекува значително намалување на уделот на домашното население во работната сила во идната деценија, констатираат авторите на извештајот.

Се предвидува исто така дека Германија во иднина се повеќе ќе зависи од граѓаните од трети земји, бидејќи доселениците од другите земји на ЕУ ќе бидат потребни за работа и во матичните земји чии пазари на труд исто така трпат последици од стареењето на населението.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП