15 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАУште 180 милиони евра од ЕУ за бегалците во Грција

Уште 180 милиони евра од ЕУ за бегалците во Грција

Европската комисија ќе издвои уште 180 милиони евра за проекти за помош на бегалците во Грција.

Средствата ќе бидат наменети за сместување на бегалците и за нивни лични потреби. Со финансиска помош од ЕУ досега е обезбедено сместување на 41.000 бегалци, а вкупната сума што Атина ја доби од ЕУ за реализација на проекти поврзани со мигрантите достигна околу 1,5 милијарди евра.

Средствата се обезбедени од буџетот на механизмот за вонредни состојби.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП