25 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПочнува проектот „Дрво за секое дете“

Почнува проектот „Дрво за секое дете“

Градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов, и претставници на гинеколошките клиники од Скопје денеска потпишаа меморандум за соработка за реализација на проектот „Дрво за секое дете“.

„Како што ветив во предизборната кампања пред неколку месеци, ja почнуваме реализацијатa на проектот „Дрво за секое дете“. Заедно со ЈП „Паркови и зеленило“ и гинеколошко-акушерските болници, преку овој проект им овозможуваме на нашите сограѓани да засадат дрво во чест на раѓањето на нивното бебе на некој од градските дрвореди, паркови или скверови. На дрвото ќе има плочка каде што ќе го пишува името на детето и датумот на раѓање. Во текот на годините секој што засадил дрво ќе може да го следи неговиот раст заедно со растот на детето“, истакна Шилегов.

Дрвото на новороденчињата ќе биде посадено во сезонска акција на расположива локација по избор на родителите. По напуштање на гинеколошката клиника, родителите ќе треба да го пријават добиениот код на 071/395-395, каде што потоа ќе ги добијат дополнителните информации за овој проект.

Тој нагласи дека секој граѓанин на Скопје има право на сопствено дрво на иднината, а влогот во здрава животна средина е трајна придобивка која непосредно влијае врз здравјето на сите сегашни и идни генерации.

„Должни сме да го надоместиме изгубеното зеленило и дополнително да ги зголемиме парковите и дрворедите во сите општини во градот. Нашите сограѓани заслужуваат подобрување на услови за живеење, а промената започнува од самите нас. Ние сме пример на нашите деца, внуци, на најмладите. Заедно ќе го направиме Скопје поубаво место за живеење“, потенцира Шилегов.

Меморандумот за соработка го потпиша Град Скопје со ЈЗУ Универзитетска клиника за гинекологија и акушерство, ЈЗУ Специјалната болница по гинекологија и акушерство – Чаир, „Ре-медика“ и со „Аџибадем Систина“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП