понеделник, 8 август 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈА„Виенски бал“ – вечерва духот на Виена повторно во Скопје

„Виенски бал“ – вечерва духот на Виена повторно во Скопје

Вечерва во хотелот „Александар палас“, македонските посетители повторно ќе може да уживаат во авангардната културно-музичка манифестација „Виенски бал 2018“.

Организаторот, здружението за културна соработка „Јохан Штраус“, и покровителот, Амбасадата на Република Австрија во Македонија, 19 години по ред овозможуваат и македонската метропола да има оригинален виенски бал, а со тоа да биде рамо до рамо со сите светски метрополи во кои се одржуваат овие манифестации во рамките на културната понуда. Од минатата година „Виенски бал Скопје“ е ставен и на светската мапа на виенски балови, а поради долготрајноста и успешноста во организирањето на балот кај нас, годинава организаторот доби и поздравно писмо од градоначалникот и гувернер на Виена, Австрија, Михаел Хојпл, со кое го поздравува организирањето на традиционалниот централен настан на општествениот живот во Виена и во Скопје.

„Виенскиот бал“ во Скопје има и хуманитарната нишка, што значи дека секоја година се обезбедуваат и средства за поддршка на оние на кои им се потребни, а годинава тоа е граѓанската организација на лица со и без хендикеп, која работи на суштинско поврзување и целосно остварување на основните човекови права и слободи на лицата со хендикеп „Полио плус“.
Во рамките на програмскиот дел, професионалниот оркестар „Јохан Штраус“ ќе музицира под диригенство на Бисера Чадловска. Грациозните танчари на танцовиот клуб „Прима данца“ ќе ја воодушевуваат публиката со атрактивни танцови точки, а магијата на балетските точки на сцената на Балот ќе ја донесат првенците на Балетот при МОБ – Марија Кичевска и Бобан Ковачевски.

Гостите ќе имаат можност да уживаат во настапите на „Тумбао салса бенд“, Нина Јанева, Горан Папас и 2Еxit. Како и секоја година, дрес-кодот на Балот е задолжителен: долги тоалети за дамите и смокинг или темен костум за господата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП