3 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИИмперијата на Џејми Оливер се распаѓа и трупа долгови

Империјата на Џејми Оливер се распаѓа и трупа долгови

Откако се појави на светската кулинарски сцена пред две децении, британската готвач Џејми Оливер освојува срцата на обожавателите на храната со својот скромен стил, најлесните рецепти и енергични кампањи за данок на пијалоците кои содржаат шеќери и подобрувањето на квалитетот на храната во училиштата.

Меѓутоа, неговите ресторани не уживаат голема љубов.

Оливер затворил 20 од неговите 49 ресторани во Велика Британија од јануари 2017-та година. Неговата синџир „Jamie’s Italian“ има обврски во износ од 47 милиони фунти (65 милиони долари), должи 14 милиони фунти на добавувачи, а оваа зима затвори над 10 ресторани во Велика Британија.

Синџирот од четири пицерии „Union Jacks“ кој Оливер го основа во 2011-та година, ја затвори и последното установа во 2017-та година. Во јануари двете установи „Barbecoa“ беа ставени под административно управување, а едната од нив подоцна ја затвори.

Ова е тажен пресврт за Оливер, чија телевизиска серија „Naked Chef“ го истрела кон славата во 1999-та година. Денес неговата марка има приходи во износ од 165 милиони фунти годишно опфаќа сè – од часови по готвење и кетеринг, до скари и кујнски прибор.

Неговата најнова книга е најпопуларната британска книга за јавноста во минатата година.

Оливер е жртва на промената која го засегна угостителството, како „Applebee’s“, „TGI Friday’s“ и „Ruby Tuesday“ во САД. Од јануари луксузниот британски синџир на ресторани „Byron Hamburgers“, како нудењето италијанска храна и „Prezzo“ и „Strada“ најавија планови за реструктуирање.

Во позадина на слабите кориснички трошоци и заситениот пазар, повеќе од една третина од 100 водечки компании во бизнисот губат пари, според лондонската сметководствена компанија „UHY Hacker Young“.

Зголемувањето на минималната плата ги зголемува работните трошоци, додека одлуката за излегување од ЕУ ја намали вредноста на британската фунта и предизвика инфлација, што се одрази на потрошувачката. Британците во моментов јадат надвор само 1 од 10 пати, во споредба со 1 на 8 пред пет години, според податоците на „MCA“.

Сепак бројот на угостителството е зголемен од 61.400 во 2010-та година, до над 83.000 во 2016-та година, покажуваат владините податоци.

Во таков амбиент, рестораните не можат да си дозволат грешки, а Оливер сигурно направи таква грешка. Неговиот прв ресторан Jamie’s Italian е отворен во Оксфорд во 2008-ма година и доби добри оценки.

Набргу потоа, посетителите и кулинарските критичари почнаа да се жалат на медиокритетната храна и услуга.

Клучена грешка на „Jamie’s Italian“ била одлуката од 2015-та година да бидат отпуштени над 10 менаџери на средно ниво кои одговараа за контролата на квалитетот, според запознаен извор.

Откако забележа загуба од  9,4 милиони фунти во 2016-та година, синџирот назначи нов управен тим и најми компанија која е специјализирана во реструктуирањето „AlixPartners LLP“.

Додека во Велика Британија има проблеми, Оливер ја проширува својата империја во странство. Неговата група има 52 странски институции, вклучувајќи кафулињата „Jamie’s Deli“ на европските аеродроми, пицерии во Унгарија и Индија, и „Jamie’s Italian“ во над 10 градови – од Португалија до Катар.

Речиси сите се во франшиза, што ја комплицира контролата на квалитетот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП