понеделник, 29 мај 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАПортугалија нуди даночни олеснувања

Португалија нуди даночни олеснувања

portugalija1

Португалската влада соопшти дека ќе им понуди даночни олеснувања на инвеститорите, се со цел да пронајде нови начини за поттикнување на растот.

Португалија вети дека ќе го намали прекумерниот долг во замена за добивање на спасувачки пакет од 78 милјарди евра.

Меѓутоа, зголемувањето на данокот и намалувањето на платите предизвика остро забавување на економијата, а се прогнозира дека оваа година Португалија ќе остане во рецесија, трета година по ред. Невработеноста веќе порасна на 17,7 проценти, а се превидува дека ќе продолжи да расте.

Покрај се поголемите потреби за воведување на мерки за поттикнување на растот, португалскиот министер за финансии Витор Гаспар денес изјави дека дошло време да започнат со инвестиции.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП