Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Интервју со Тома Аргир – техничкиот и оперативен директор на Skopje City Mall

Време: 11:13

Датум: октомври 4, 2017

Категорија: ИНТЕРВЈУ

Денар: Сите добро го познаваме Skopje City Mall однадвор, но ретко кој ги знае техничките работи потребни за функционирањето на еден трговски центар. Што всушност се подразбира под тоа и кои луѓе се директно вклучени во неговата работа?

За пријатниот амбиент кој го доживуваат нашите посетители, ангажирана е прилично голема машинерија, а тоа би биле 14 ескалатори, 7 лифтови, 12 чилери, 14 клима комори, над 300kW електрично осветлување и 6MW ладење и греење. За оптималната работа на трговскиот центар на дневна основа се грижи персонал од повеќе области (техника, информациски пулт, хигиена и обезбедување). Над  54 лица во Skopje City Mall секојдневно се грижат сѐ да биде во најдобар ред.

За просторот на закупците се грижат тие самите, но под будното око на контролниот систем на Skopje City Mall. Еве да направам една паралела: Skopje City Mall секојдневно ангажира разни видови на ресурси речиси како за еден помал град во Македонија.

Денар: По што се разликува Skopje City Mall од другите трговски центри, односно со што може да се пофали?

Самото мото на трговскиот центар дава одговор на ова прашање. Во Skopje City Mall можеш да најдеш сѐ што сакаш. Ова претставува наше мото во водењето на трговскиот центар. Настојуваме ова да го пренесеме на сите наши закупци.

Денар: Дали досега имало некои непредвидени и кризни ситуации? Доколку се појавиле, како Skopje City Mall се справува со нив?

За среќа досега не сме имале сериозна ситуација која би ја издвоиле како таква. За овие 5 години сме имале неколку ситни инциденти на кои сме реагирале навремено и ефикасно. Оперативниот сектор секогаш е подготвен за интервенција. Тоа го постигнуваме со редовна обука и одржување на вежби за кризни ситуации кои би можеле да се случат.

Денар: Какви способности треба да поседува еден менаџер да може да ги извршува Вашите обврски?

Покрај општо прифатените способности кои треба да ги поседува секој менаџер, како што се планирање, организирање, контрола и мотивирање, потребно е да поседува и лидерски способности. Мултидисциплинарни способности би биле познавања од неколку области, односно водовод, канализација, климатизација, електрика, телекомуникации и компјутерски вештини, буџетирање, градежништво, обезбедување и сл.

Денар: Колку Skopje City Mall како објект рециклира и дали водите статистика колку и какви материјали?

Skopje City Mall се труди што повеќе да придонесе кон задржување на здрава и чиста животна средина. Тоа го постигнуваме со минимално користење на гориво за загревање – претежно се користи системот на топлински пумпи кои се со висок коефициент на претворање на електрична енергија во топлинска. Покрај водењето сметка за оптимална климатизираност на просторот, Skopje City Mall се грижи отпадот да биде рециклиран колку што е можно повеќе. На годишно ниво рециклираме околу 27% од вкупниот отпад. Ова бројка за идните три години е проектирана на 35%. Најчест отпад кој се транспортира за понатамошна рециклажа е хартијата, најлонот, пет амбалажата, флуоросцентното осветлување, батериите, дрвото и сл.

Денар: Амбиентот во Skopje City Mall е секогаш пријатен, на лето е свежо, а зима е топло – кои параметри на температри ги имате поставено?

Тука можам да кажам дека се придржуваме на препораките и усвоени стандарди. Тоа се проектирани параметри, односно на надворешна летна температура од 35 степени, амбиенталниот воздух да биде 26 степени, додека на надворешна зимска температура од -15 степени, внатрешниот амбиентален воздух да биде околу 20 степени.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

 • Интервју со Рок Сајовиц – експерт за ИТ сервис менаџмент и говорник на Националната конференција за проектен и ИТ менаџмент

  Интервју со Рок Сајовиц – експерт за ИТ сервис менаџмент и говорник на Националната конференција за проектен и ИТ менаџмент

  ИТ експерт со огромно работно искуство како во јавниот, така и во приватниот ИТ сектор во Словенија. Во 2007 година, г. Сајовиц основа сопствена комапнија…

 • Интервју со Влатко Смилески, Директор на Орифлеим Македонија

  Интервју со Влатко Смилески, Директор на Орифлеим Македонија

  Денар:Каков е предизвикот да се работи во ваква реномирана козметичка шведска компанија? – Орифлеим е без двоумење најдобрата компанија за која сум работел во својата…

 • Интервју со Миро Крстевски, заменик директор во Пункт Мебел

  Интервју со Миро Крстевски, заменик директор во Пункт Мебел

  Денар: Високиот квалитет, модерниот дизајн, удобноста и трајноста се синоними кога станува збор за Пункт Мебел? Колку време ви требаше за да дојдете до таа…

 • Интервју со Мери Каровска, сопственик на Каровска ДООЕЛ

  Интервју со Мери Каровска, сопственик на Каровска ДООЕЛ

  Денар: г-ѓа Каровска, која е основата дејност на  Каровска ДООЕЛ, кои услуги ги нудите? -Каровска ДООЕЛ е Друштво за економско сметководствени услуги и даночно советување…

 • Интервју со Предраг Милошевски, член на управниот одбор на КБ Прво пензиско друштво АД Скопје

  Интервју со Предраг Милошевски, член на управниот одбор на КБ Прво пензиско друштво АД Скопје

  Помладите со мал износ можат да заштедат значајна сума за нивните пензионерски денови “Финансиската култура и планирањето на финансиите на нашите граѓани сѐ уште не…

 • Интервју со Соња Шмуц, генерален менаџер на Словенечката стопанска и индустриска комора

  Интервју со Соња Шмуц, генерален менаџер на Словенечката стопанска и индустриска комора

  “Единствените граници со кои треба да се справиме се оние во нашиот ум!” Денар:Ве молиме кажете ни нешто за себе и за почетоците на вашата…

 • Интервју со Радмила Чобанова Василевска, Директор за контрола на квалитет во Битолска Млекара

  Интервју со Радмила Чобанова Василевска, Директор за контрола на квалитет во Битолска Млекара

  Денар: Поводот за ова интервју е Меѓународниот ден на квалитет, кој секоја година се одбележува во месец ноември. Во оваа насока, што сѐ презема Битолска…

 • Интервју со г. Мурат Јуксел, кантри маркетинг директор на Рамсторе Македонија

  Интервју со г. Мурат Јуксел, кантри маркетинг директор на Рамсторе Македонија

  Секогаш се трудиме да ги надминеме потребите и очекувањата на нашите потрошувачи! Денар: Зошто Рамсторе е прв избор на потрошувачите? За време на нашето дванаесетгодишно…

 • Интервју со Димитар Богов – гувернер на Народната банка на Република Македонија

  Интервју со Димитар Богов – гувернер на Народната банка на Република Македонија

  Денар: Како ја оценувате макроекономската состојба во Македонија? Макроекономската состојба во Македонија во првата половина на 2017-та година во голема мера беше под влијание на политичката…

 • Интервју со Коста Костадиновски, извршен директор на Илирика

  Интервју со Коста Костадиновски, извршен директор на Илирика

  Илирика како врвна финансиска институција нуди високо ниво на инвестициски услуги кои покрај разните предизвици секогаш е доследна во своите стратегии кои резултираат со долгорочни…