сабота, 1 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАПродолжува расправата за буџетот

Продолжува расправата за буџетот

Собранието денеска ќе ја продолжи расправата за ребалансот на буџетот за 2017 година.

На првиот ден од расправата министерот за финансии, Драган Тевдовски, рече дека се крати од непродуктивните трошоци и се обезбедува простор за мерки кои ќе значат зајакнување на социјалната кохезија меѓу граѓаните и поддршка на домашните претпријатија.

Пратениците од опозицијата обвинија дека се крати од развојниот дел на буџетот.

Приходната страна на буџетот е проектирана на 3,003 милијарди евра. Кај расходите проекцијата е 3,305 милијарди евра. Дефицитот останува проектиран на 302 милиона евра.

Ребалансот е проектиран на раст на економијата од 2,2 отсто наместо првично предвидените 3 отсто.

Собранието, според правилникот, ќе расправа пет дена за ребалансот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП