16 април, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАSamsung најавува 5G мрежа

Samsung најавува 5G мрежа

30331_03_samsung_to_deploy_5g_network_by_2020_will_be_capable_of_1_25gb_sec

Во некои земји се уште немаат 4G мобилна мрежа, а „Samsung“ веќе најави дека на корисниците до 2020-та година ќе им овозможи да бидат поврзани со ултрабрзата 5G. Од јужнокорејската компанија порачуваат дека оваа мрежа ќе има брзина од неколку десетици „Gbps“ по базна станица и дека ќе биде стотина пати побрза дури и од „4G LTE“ технологијата која се уште не е во употреба. Според проценките од „Samsung“ со таква брзина на пример ќе се овозможи симнување на филм за помалку од една секунда.

Во „Samsung“ велат дека со користење на 64 антенски елементи го решиле проблемот со неповолните карактеристики при ширењето на брановите кои досега го попречуваа преносот на податоци на поголема раздалеченост. Во тестовите на фрекфенцијата од „28 GHz“ е постигната брзина нешто повеќе од „1Gpbs“ на раздалеченост која достигнала 2 километри.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП