21 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈААвстрија ја намали невработеноста

Австрија ја намали невработеноста

Ситуацијата на пазарот на труд во Австрија во април полека закрепнува и невработеноста паднала 2,6 отсто, соопшти Министерството за труд на оваа држава.

Кон крајот на април во Сервисот за вработување биле пријавени 413,68 илјади невработени, што е за 2,6 отсто во однос на истиот месец лани.

Националната стапка на невработеност падна 8,6 отсто.

Според Еуростат, стапката на невработеност во Австрија изнесува 5,9 отсто, што е далеку под просекот на ЕУ, што е на осум отсто.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП