14 јуни, 2024
ПочетнаКУЛТУРА„Гласот на славејот“ со сопранот Милена Арсовска

„Гласот на славејот“ со сопранот Милена Арсовска

На концертот „Гласот на славејот“ ќе биде изведена и Симфонија бр. 5 оп. 55 во б-мол „Херојска“ од рускиот композитор Александар Глазунов, која е опишана како „прекрасна архитектонска поема“.

Македонската филхармонија вечерва, 27 април, ќе одржи симфониски концерт насловен „Гласот на славејот“ под диригентство на Даниел Рајскин од Русија, на кој како солист ќе настапи сопранот Милена Арсовска – меѓу најистакнатите македонски вокални уметници со успешна меѓународна кариера…

Филхармонијата најави дека првпат на македонската музичка сцена ќе биде изведено делото Три песни за сопран и оркестар од аргентинскиот современ и мошне влијателен композитор Освалдо Голијов, кој е познат по својата музичка хибридност – комбинација на традиционалната камерна музика, еврејските литургии и музиката клезмер со примеси на новото танго на Астор Пјацола.

Премиерно Филхармонијата ќе го изведе и делото „Хипнагогија во Тулијанум“ на младиот македонски композитор Никола Крстевски, кое ја освои првата награда на конкурсот на Министерството за култура во 2015 година.

На концертот „Гласот на славејот“ ќе биде изведена и Симфонија бр. 5 оп. 55 во б-мол „Херојска“ од рускиот композотор Александар Глазунов, која е опишана како „прекрасна архитектонска поема“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП