1 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАВетрот го надмина јагленот како извор на енергија

Ветрот го надмина јагленот како извор на енергија

Norway-Wind-Energy-Farm

Градителите на ветро-паркови минатата година во Европа овозможија ветро-турбините да го надминат јаленот во поглед на капацитетите, покажуваат анализите, известува Блумберг.

Според информациите кои ги објави организацијата „WindEurope“, ваквиот тип на производство на енергија во Европа пораснал за 8 проценти, на 15 гигавати, надминувајќи го јагленот како втор најголем потенцијален извор на енергија.

Гасот и натаму е на првото место.

Во 2016 година, европските инвестици во ветро-паркови пораснаа на рекордни 27,5 милијарди евра.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП