21 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИПо 65 години постоење се гаси тајванската авиокомпанија TransAsia

По 65 години постоење се гаси тајванската авиокомпанија TransAsia

transasia-aircraft

Тајванската авиокомпанија „TransAsia“ ќе биде затворена, после 65 години постоење, поради големите финансиски загуби и двете авионски несреќи.

Претседателот на компанијата Винсент Лин изјави дека авиопревозникот, кој сообраќа во Кина, Јапонија и југоисточна Азија, не може да ги намали загубите, ниту да собере дополнителни пари.

„TransAsia“ е основа во 1951 година како прва приватна авиокомпанија во Тајван.

Двата нејзини авиони се срушија во Тајван во 2014 и 2015 година, кога животот го загубија вкупно 92 лица.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП