Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 5,806.04 -0.6%    GALE 600.00 0%    GRNT 755.64 -0.53%    KMB 2,599.99 0%    MABI 1,000.00 0%    MPT 28,454.55 1.62%    MTUR 3,680.00 2.05%    OKTA 2,765.37 3.26%    PKB 12,988.00 3%    REPL 44,000.00 0%    RMDEN15 95.00 0%    RZUS 125.57 1.27%    SBT 1,390.00 2.98%    STB 895.67 -0.05%    STIL 98.00 -0.18%    TNB 10,799.35 0%    TPLF 1,376.84 0.87%    UNI 1,930.00 5.96%    

Свежите сливи се најсилниот антиоксиданс

Време: 15:46

Датум: јуни 14, 2017

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Нутриционистите потврдуваат дека на врвот на листата од 24 видови на овошје, со најсилно антиоксидативно делување, се наоѓа токму сливата.

Сувата слива во однос на друго суво овошје има двојно поголема антиоксидативна моќ. Во составот на сувите сливи се наоѓа концентриран сорбитол и влакна, кои им даваат поголем лаксативен ефект во однос на свежите сливи.

Но затоа свежите и сувите сливи преставуваат вистински извор на калиум, влакна, витамини, а во траги може да се најде и магнезиум и железо. Во било кој облик ова овошје е богато со единствени фитонутриенти, како и со неохлорогенска и хлорогенска киселина.

Овие супстанци припаѓаат во фамилија на фенолите, чија што антиоксидативна улога е потврдена во различни научни истражувања.

Во 100 грама сливи има дури 87 грама вода и единаесет грама јаглехидрати. Од витамини има најмногу Ц и Е, бетакаротен и фолна киселина. Кога станува збор за минералите, богати се со калиум, фосфор, магнезиум и натриум.

ЗДРАВ ПОЈАДОК

За појадок може да се направи овошен јогурт со сливи, така што во обичниот јогурт ќе додадете исечкани и излупени сливи и мед по желба. А доколку сами го печете леб од ‘рж, во подготвената смеса треба да додадете и до пола испечени сливи во рерна. Вака подготвениот ‘ржан леб е благ, вкусен и здрав.

КУПУВАЈТЕ ЦВРСТИ ПЛОДОВИ

При купувањето на сливи треба да водите сметка плодовите да бидат цврсти, неоштетени и да имаат дршка. Површината треба да биде малку замаглена, што е показател дека со сливата добро се постапувало. Имајќи во предвид дека брзо созреваат, во фрижидерот можат да се чуваат најмногу три дена. Треба да бидат одвоени во хартиена кеса, затоа што додека дозреваат ослободуваат етилен, кој го забрзува дозревање на останатото овошје и зеленчук кое се наоѓа во фрижидерот. Освен тоа, извадените од фрижидер треба извесно време да поседат на собна температура, затоа што на тој начин им се враќа максимумот на сочноста и благиот вкус.

ЗАМЗНАТИ СЛИВИ ДО ТРИ МЕСЕЦИ

Замрзнатите сливи, по правило, можат да се чуваат во ладилникот, најдолго три месеци. Пред да ги ставите во ладилникот треба да се исечат на половина и да им се извади семката. Така преполовени се редат во чинијата со кожата надолу, па се замрзнуваат.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Внимавајте, се што е претерано е штетно!

    Внимавајте, се што е претерано е штетно!

    Постојано слушаме совети кои ни укажуваат како поквалитетно да го живееме животот, слушаме како рацете се најчисти кога ги миеме со антибактериски сапун, како е…

  • Хранливите материи со кои изобилува сончогледот

    Хранливите материи со кои изобилува сончогледот

    Семките од сончоглед се идеални здрави грицки, што брзо го уништуваат гладот, додека истовремено организмот обезбедува мноштво витамини, минерали и есенцијални масни киселини. Во 30…

  • Две намирници кои помагаат при киселини во желудникот

    Две намирници кои помагаат при киселини во желудникот

    Киселината во желудникот може да се јави по лути и масни оброци, како и пиењето на кафе или алкохол. Постојат две намирници што помагаат за…

  • Намалете го стомакот, јадете боровинки

    Намалете го стомакот, јадете боровинки

    Консумацијата на боровницата не е добра само за здравјето, туку помага и во борбата со килограмите, тврдат научниците. Ова овошје е познато и како суперхрана…

  • Лек без рецепт: Четирите докторски улоги на моќниот лук

    Лек без рецепт: Четирите докторски улоги на моќниот лук

    Оваа моќна кулинарска намирница не ги обогатува само јадењата, туку помага и во превенцијата и борбата против разните болести. Поради своите анти-воспалителни и антиоксидантни својства…

  • Секој шеќер не е лош

    Секој шеќер не е лош

    На сите ни е познато дека шеќерот се наоѓа во речиси сите намирници, во овошјето, пијалоците, алкохолот, лебот… И додека едни предупредуваат на опасноста од…

  • Зошто суплементите не треба да се консумираат заедно со утринското кафе?

    Зошто суплементите не треба да се консумираат заедно со утринското кафе?

    Доколку имате обичај суплементите да ги консумирате со утринското кафе, време е да ја промените таа навика. Имено, кофеинот во кафето може да ја намали…

  • Мешунките како превенција за дијабетес

    Мешунките како превенција за дијабетес

    Резултатите од едно неодамнешно истражување покажаа дека мешунките како леќа, наут, грашок, соја и слично помагаат како превенција за дијабетес тип 2. Во истражувањето учествувале…

  • Необичен чај против несоница

    Необичен чај против несоница

    Бананите изобилуваат со бета-каротен, витамини од групата Б и витамин Ц и Е. Содржат многу хранливи влакна и препорачливо е да се консумираат секое утро.…

  • Солената храна го зголемува апетитот

    Солената храна го зголемува апетитот

    Широко распространето е мислењето дека солената храна ја зголемува жедта. Меѓутоа, едно неодамнешно истражување спроведено за време на симулација на мисија на Марс, покажало дека…