Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 6,805.85 0.15%    BESK 13,000.00 0%    GECK 300.00 -49.58%    GRNT 839.48 -0.78%    KMB 2,850.55 1.88%    MABI 1,000.00 0%    MKSD 300.00 0%    MPOL 277.00 6.54%    MTUR 4,500.00 0%    OHB 6,300.00 3.14%    PKB 14,500.00 0%    RMDEN08 95.20 -2.86%    RZUG 19.00 0%    RZUS 159.27 -0.46%    SBT 2,000.00 -0.18%    SKON 1,400.00 0%    STB 942.42 0.11%    STIL 142.69 1.11%    TEL 284.00 0.77%    TNB 13,017.36 -2.12%    TPLF 1,697.50 -0.15%    TTK 844.04 2.72%    

Tip of the week: Импровизација!

Време: 15:41

Датум: февруари 14, 2017

Категорија: КОЛУМНИ

Untitled-1

За да бидете добри импровизатори, мора да сте експерти ’мајстори’ во она што го правите!”

Импровизацијата, најмногу се поврзува со некоја уметност (сликарство, музика, глума…), меѓутоа, и не мора да значи. Таа е применлива техника и во кој било аспект од нашето живеење и работење.

Импровизација значи, да се направи нешто без претходна подготовка. Да се „измислуваат” работи. Поради тоа, импровизацијата е најапликативна во уметноста. Нивната работа се заснова на импровизирање со материјалите и делата што ги креираат. Но, во секој случај, импровизацијата е апликативна за која било работа/професија. Импровизацијата значи иновација, носи до нови идеи и начини на работење и гледање на работите. Таа создава нови системи и модели на функционирање (хибриди).

Меѓутоа, не е лесно да се импровизира. Ние може ќе видиме некој музичар како импровизира и си мислиме дека многу лесно го прави тоа. Но, со цел да биде толку добар во импровизацијата, тој најверојатно е мајстор на својот инструмент.

Има една приказна за Пикасо (не знам дали е точна или не, но сепак може да се извади убава поента). Некој налогодавач му порачал да му нацрта петел. Пикасо го  викнал за еден месец и пред него во неколку потези нацртал петел и му побарал 1мил. $. Нормално, налогодавачот имал проблем, бидејќи не можел да ја види вредноста на сликата и времето инвестирано во нејзината креација. Но, Пикасо го однел одзади, во неговото студио и му ги покажал сите 100 неуспешни обиди да нацрта петел. Колку ли време нему му требало да инвестира да ја „погоди” баш таа емоција или линија што сакал да ја долови со своето дело?!

Нажалост, живееме во време каде што импровизацијата е дел од нашето социо-економско, општествено и политичко секојдневие. Време каде што повеќе внимание се става на формата отколку на суштината на работите. Денес, веќе секој импровизира. Секој приучен си дава за право, бидејќи е дозволено да импровизира, да ги руши правила, а со тоа влијае врз намалување на квалитетот на работата. Сè е „инстант”. Сé се бара веднаш или за вчера, и нормално е сите да импровизираме со цел да го скратиме процесот на работење. Да, импровизацијата значи пронаоѓање на пократок пат, но тоа не значи да се одрази на квалитетот на работата.

Како да бидете подобри импровизатори:

  1. Бидете најдобри во тоа што го работите – основен фактор којшто влијае врз импровизацијата е висока експертиза во она што го работите. Имајте ги информациите, имајте го знаењето, влегувајте длабински во работите, бидете вечни студенти.
  2. Креативност – да бидете добри во импровизацијата треба да ја развивате вашата креативност. Креативното размислување (како и импровизацијата) претставува кршење на матриците.
  3. Додадете на направеното – понекогаш да бидете добри во импровизацијата ви треба основа која ќе ја надградувате со вашите информации, знаење, податоци.
  4. Бидете отворени – немојте да бидете негативни и да ги одбивате можностите што ви се појавуваат и се надвор од вашиот план. Спуштете го гардот. Отворете се кон околината и луѓето околу вас.
  5. Гледајте вон рамките на приказната – не се фокусирајте само на она што е дел од разговорот. Размислете како таа ситуација е дел од големата слика и пробајте да ја вклопите во моменталната ситуација. Музичарот не ги следи праговите и нотите. Тоа му е влезено во моториката. Тој ја слуша мелодијата и си игра со неа.
  6. Точни информации – многу импровизатори лажат и мислат дека со тоа се супер импровизатори. Тоа не е точно. Тоа е мајсторство во лажење, а не импровизација. Импровизацијата е поврзана со точни и со јасни информации и факти.
  7. Тешки ситуации – намерно ставајте се себеси во тешки ситуации. На тој начин го терате умот да се активира повеќе и да размислува нестандардни начини за премостување на секоја ситуација.

 

Импровизацијата е прекрасна! Но, работата е тоа што вие не може да импровизирате, доколку не знаете точно што правите.

Кристофер Волкен

(Актер)

Со успех во брзите промени,

Петар Лазаров

Член на тимот

МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ Консалтинг

www.macedonia-consulting.com

www.macedonia-export.com

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Tip of the week: Затоа што сите така прават!

    Tip of the week: Затоа што сите така прават!

    Зошто поминуваш среде улица, а не на пешачки?! – Затоа што сите така прават! Зошто не ги изми садовите во канцеларија?! – Затоа што сите…

  • Tip of the week: Крај на разговорот

    Tip of the week: Крај на разговорот

    Во секојдневниот живот се соочуваме со разноразни комуникации. Сите тие најчесто би требало да завршат со некаква поента или дефинирање на следни чекори. Но, за…

  • Tip of the week: Дали сте амбициозни?

    Tip of the week: Дали сте амбициозни?

    Често слушаме за некој дека е многу амбициозен, на пример, амбициозен вработен, амбициозен менаџер, амбициозен студент… Неодамна добив ваков коментар од еден пријател, а тоа…

  • Tip of the week: Што ако сте на погрешен пат?

    Tip of the week: Што ако сте на погрешен пат?

    Искрено, не знам како би можеле да ви помогнеме, но можеме да најдеме начин и да укажеме. Сигурно имате околу вас, барем неколку од нив,…

  • Tip of the week: Пред фактите и боговите молчат!

    Tip of the week: Пред фактите и боговите молчат!

    „Пред фактите и боговите молчат!” Сигурно сте го слушнале ова некаде, а можеби сте го употребиле и во некој разговор или преговори како ваш аргумент.…

  • Tip of the week: „Црвот во јаболкото!“

    Tip of the week: „Црвот во јаболкото!“

    Не знам дали ја знаете оваа фраза „црвот во јаболкото“. Црвот ќе расипе едно јаболко, тоа ќе расипе друго и така по ред сите јаболка…

  • Tip of the week: Управување со емоциите

    Tip of the week: Управување со емоциите

    Не треба да се мистифицираат емоциите, туку да се демистифицираат своите реакции! Управувањето со емоциите е предуслов за квалитетен однос на работа, во фамилијата, со…

  • Tip of the week: Страв од успехот на другите

    Tip of the week: Страв од успехот на другите

    Успехот е многу убава работа и секој од нас си го посакува. Но успехот кај другите е интересна појава. Тој предизвикува еден вид страв, страв…

  • Tip of the week: Здраво за готово

    Tip of the week: Здраво за готово

    Цело време не учат дека треба да ги почитуваме другите, да бидеме внимателни и да им помагаме. Но многу пати се случува таа добрина да…

  • Tip of the week: Континуирано подобрување

    Tip of the week: Континуирано подобрување

    Постои една јапонска техника (методологија) што ја користат тамошните компании (но и други светски системи) во нивното организациско работење, со цел развој и континуиран прогрес,…