сабота, 28 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈААзија ќе нарача 10.000 авиони

Азија ќе нарача 10.000 авиони

avion2

Азиско-Пацифичките авиокомпании во текот на наредните 20 години ќе нарачаат нови 9.870 патнички и товарни авиони со вкупна вредност од 1,6 милијарди долари.

Ова го соопшти европскиот производител на авиони Ербас, кој проценува дека во овој регион ќе се испорачаат околу 35% од светското производство на авионите. Тој регион ќе сочинува 40 проценти од светскиот пазар во однос на вредноста, со што ќе застане пред Европа и Северна Америка.

Компанијата наведува дека во текот на следните 20 години, очекува дека ќе испорача 28.200 авиони во светот, чија пазарна вредност е четири илјади милијарди долари.

„Секаде постои растечки тренд, но пристапот кон азиско-пацифичкиот регион ќе биде огромен“, изјави оперативниот директор на Ербас, Џон Лејхи.

„Благодарение на растот на економијата, градовите и богатството, се повеќе луѓе ќе ги користат авионите, со ова се потврдува потребата за подобри и поефикасни авиони“, изјави Лејхи.

Се очекува дека големината на средната класа во Азиско-Пацифичкиот регион петкратно ќе се зголеми, од 746 милиони луѓе кои беа забележани во 2011, на 3,4 милијарди во 2031 година.

САД во моменетов има најголем удел во светскиот авиосообраќај.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП