23 јуни, 2025
ПочетнаЕКОНОМИЈАРестораните во Европа воведуваат правило кое никому нема да му се допадне

Рестораните во Европа воведуваат правило кое никому нема да му се допадне

Македонците традиционално оставаат бакшиш во кафулињата и рестораните, иако тоа не е задолжително, како што е, на пример, случајот во Америка, каде што сè е точно пропишано. Во Европа, исто така, тоа не е случај, но правилата сè уште се менуваат и никому нема да му се допаднат правилата што угостителите ги воведоа во европските метрополи.

Влијанието на пандемијата, инфлацијата и недостатокот на добри работници доведоа до фактот дека профитот на многумина во угостителската индустрија опадна, додека трошоците се зголемија. Решението, според угостителите, е непопуларна мерка, но се чини дека е неопходна. Некои од нив заклучија дека ќе решат дел од проблемот поврзан со високите трошоци ако постават минимален износ што гостинот мора да го потроши во ресторанот.

Две Хрватки го почувствуваа ова на своја кожа, кои објавија што им се случило кога отишле во италијански ресторан во Салцбург. Таму, на вратата ги пречека известување дека гостите не можат да влезат освен ако немаат намера да потрошат најмалку 20 евра по лице.

-Пред да влеземе во ресторанот, мораше да почекаме келнерот да ни покаже каде можеме да седнеме. Пред да ни дозволат да влеземе внатре, келнерот покажа кон знак на кој јасно пишуваше да не влегуваме освен ако не планираме да потрошиме најмалку 20 евра по лице. Бевме уморни и не сакавме да гледаме понатаму, па само кимнавме со главата и влеговме внатре. Во тој момент, ќе потрошевме 40 евра да ни кажеше, бевме толку уморни – изјави едно од девојките за Дневник.хр.

Како што вели таа, во ресторанот нарачале пица што чинела 13 евра и сок за 4 евра, но бидејќи не ги достигнале пропишаните 20 евра, морале да нарачаат и десерт за да го потрошат минимумот.

-На крајот, зедовме и кафе, па плативме 53 евра за целиот оброк – вели таа.

Во Хрватска, ваквите знаци пред вратите на рестораните се ретки, иако се случува во некои ресторани келнерите да ги предупредат гостите откако ќе седнат кој е минималниот износ што мора да го потрошат. Ова обично се применува во полуксузни ресторани каде што ретко ќе потрошите помалку од 100 евра по лице со пијалоци.

Тоа, сепак, не е ништо во споредба со она што се случуваше во француските ресторани на Азурниот брег во последниве години. Пред две години, персоналот составил таен список на најдобрите ресторани со детали каде цените се највисоки, каде трошат најмногу и колку бакшиш даваат. Гостите во ова француско одморалиште се „охрабрени“ да остават големи „дополнителни бакшиши“ во американски стил, и покрај тоа што француските ресторани автоматски наплаќаат бакшиш од 15 проценти за секој оброк.

Градоначалникот на Сен Тропе го нарече потегот „изнуда“ и „рекетирање“ и повика на прекин на оваа практика.

-Ваквите незаконски дејствија мора веднаш да се запрат. Присилните совети се слични на организираното рекетирање. Тие немаат никаква врска со суштината на бакшишот, кој треба да биде израз на задоволството на гостинот – рече таа, додавајќи дека тоа е одвратна практика и за посетителите, но и за жителите на ова монденско одморалиште.

Извори од угостителството низ Француската ривиера потврдуваат дека валканиот трик со бакшишот станува сè пораспространет тренд во луксузните ресторани од Кан до Ница. Еден од најпознатите угостители на Сен Тропе, кој одби да биде именуван, рече дека ги сака британските гости затоа што трошат многу, но дека оние кои немаат многу пари „треба да бидат предупредени“.

-Сè се сведува на филозофијата на ноќниот клуб. Ако сте познати по тоа што нарачувате големи шишиња шампањ, ќе ја добиете најдобрата маса. Ако испиете половина пиво цела ноќ, тие не сакаат повторно да дојдете – еден извор изјави за Дејли Меил за суровата практика на француските ресторани.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП

NEWSLETTER

Добивајте вести на e-mail

Бидете во тек со најновите вести од Денар