24 април, 2025
ПочетнаЕКОНОМИЈАБезалкохолното вино може да ја оживее винската индустрија во Европа

Безалкохолното вино може да ја оживее винската индустрија во Европа

Виното е дел од културната историја на Европа, зачувано дури и кај помладите генерации. Затоа група експерти ја охрабруваат европската винска индустрија да го истражи пазарот во развој за вина без алкохол и низок процент на алкохол. Тоа би можело да биде клучот за запирање на негативниот економски тренд во секторот.

Потрошувачите во Европската унија сочинуваат приближно половина од светската потрошувачка на вино. Во 2023-та година Европејците испиле најмалку 107 милиони хектолитри, но потрошувачката се намалува веќе долги години, пишува „Euronews“.

Во периодот 2010-2020 г потрошувачката во ЕУ е намалена за речиси една четвртина. Овој пад се очекува да продолжи, иако со побавно темпо.

Според експертите, причините за овој тренд се здравствените проблеми и променливите модели на консумирање алкохол. Затоа, се појави идејата да им се понудат на потрошувачите опции со малку алкохол или без алкохол.

Минатата година Европската комисија формираше работна група за проучување на состојбата на винската индустрија.

Неговата цел беше „да одговори на тековните предизвици со кои се соочува винскиот сектор, како што се екстремните временски услови, како да се прилагодат на променливата клима и променливата средина, но и промените во вкусовите на потрошувачите“.

Со оглед на сегашната тешка состојба во меѓународната трговија, извозот на вино е намален, како и домашната потрошувачка.

Затоа експертската група препорачува индустријата да го истражи сегментот на нискоалкохолни или безалкохолни вина, кои стануваат сè попопуларни.

Пазарниот потенцијал за европските производители расте бидејќи големината на глобалниот пазар на безалкохолно вино ќе порасне од речиси 8 милијарди евра на 10 милијарди евра денес до 14 милијарди евра на крајот на 2031-ва година. Тоа претставува годишен раст од над 10%. Најголеми пазари се САД, Канада, Австралија и Индија.

Се чини дека винарите од ЕУ конечно се приближуваат до идејата за безалкохолно вино. Ова е значителна промена во однос на периодот пред неколку години. Сепак, балансирањето на традиционалните интереси за вино со новите можности е предизвик за европските винари, вели Ерик Сарџакомо, потпретседател на Комитетот за земјоделство на Европскиот парламент.

„Индустријата е добро позиционирана да постигне успех“, објасни тој.

Секогаш е тешко да се откажете од традициите и да ги прифатите промените, но генерално, безалкохолното вино може да биде вкусна и здрава алтернатива за луѓето. Доколку европските винари ја „прифатат“ идејата, ова може да стане моќна деловна можност за континентот во наредните години.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП