16 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕОвие намирници го зголемуваат ризикот од деменција

Овие намирници го зголемуваат ризикот од деменција

Лекарите предвидуваат дека бројот на нови случаи на деменција во САД ќе се удвои до 2060 година, што значи дека 42 отсто, или 2 од 5 Американци постари од 55 години, би можеле да имаат некоја форма на болеста.

Иако постојат многу начини за заштита на когнитивното здравје засновани на наука, како што се решавање загатки, вежбање и здрава исхрана, подеднакво е важно да знаете што не треба да правите. На пример, избегнувањето на одредена храна може да го намали ризикот од развој на деменција.

Храна која треба да се избегнува

  1. Преработено месо

Преработеното месо како салама, колбаси и сланина е познато по тоа што содржи многу натриум и транс масти, кои се лоши за кардиоваскуларното здравје. Сепак, истражувањето објавено во јануари 2025 година во списанието Neurology сугерира дека овие намирници исто така може да го зголемат ризикот од деменција.

Истражувачите анализирале здравствени податоци од 133.771 возрасен човек на возраст над 40 години и откриле дека оние кои консумираат повеќе од четвртина порција црвено месо дневно имаат 13% поголем ризик од развој на деменција.

  1. Ултра-обработена храна

Ултра-обработената храна содржи додадени шеќери, конзерванси, вештачки бои и други хемиски адитиви. Според студијата објавена во 2022 година во списанието JAMA Neurology, луѓето кои добиваат повеќе од 20% од дневниот внес на калории од таква храна имаат 25% побрзо опаѓање на когнитивната функција, пишува Best Life.

  1. Зачинета храна

Студијата од 2019 година, објавена во списанието Nutrients, го поврзува внесот на зачинета храна со побрзо когнитивно опаѓање. Луѓето кои консумирале повеќе од 50 грама чили пиперки дневно имале речиси двојно поголем ризик од опаѓање на когнитивните способности.

  1. Алкохол

Истражувањето објавено во 2023 година во JAMA Network Open покажа дека умереното консумирање алкохол (една пијачка дневно) може да го намали ризикот од деменција за 21%. Меѓутоа, луѓето кои консумираат три или повеќе пијалоци дневно го зголемуваат овој ризик за 8%.

  1. Вештачки засладени пијалоци

Според една студија од 2017 година, луѓето кои консумираат најмалку еден вештачки засладен пијалок дневно имаат трикратно зголемен ризик од развој на деменција.

  1. Додадени шеќери

Прекумерното внесување шеќер може да предизвика отпорност на инсулин, што е поврзано со пад на когнитивната функција. Студијата од 2021 година објавена во списанието за превенција на Алцхајмерова болест покажа дека луѓето кои пијат еден до седум пијалоци со шеќер неделно имаат значително поголем ризик од деменција.

За да се намали ризикот од деменција, се препорачува исхрана:

-Свежо овошје и зеленчук
-Цели житарки
-Мешунки
-Јаткасти плодови и семиња
-Масни риби како лосос и скуша

Нутриционистот Ерин Палински-Вејд истакнува дека исхраната богата со растителни влакна, здрави масти и антиоксиданси може да го заштити мозокот од оксидативен стрес и воспаление, кои се главните причини за деменција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП