Веќе длабоко сме во празничната сезона, а се ближат новогодишните и божиќните празници кои ќе ги прославиме со неизбежниот алкохол, чии последици ќе ги почувствуваме следното утро. Мамурлакот е нешто со кое луѓето се обидуваат да се справат со векови, но сè уште нема дефинитивен одговор кој е најдобриот начин за борба против него.
Старите Римјани препорачувале сирови јајца од був во борбата против мамурлакот. Античките Асирци се заколнале во успехот на мешавина од мелени птичји клунови измешани со миро. Некои тврдат дека расолница е единствениот безбеден лек. Иако се повеќе се препорачува да се појадува помрсно.
Но, дали постои начин да се избегнат главоболки, летаргија, мачнина и нервоза пред да се појават? Што ако можеме да земеме апче или пијалок што би можело да го намали нивото на алкохол во крвта и да направи да се чувствуваме подобро следното утро. На пазарот се појавија такви производи кои тврдат дека стануваат револуционерни лекови за мамурлак.
Што е мамурлук?
По повеќе децении истражување, научниците неодамна постигнаа консензус дека мамурлакот е комбинација на психолошки и физиолошки симптоми кои се јавуваат по прекумерно внесување алкохол, кога концентрацијата на алкохол во крвта се приближува или се враќа на нула, објаснува д-р Сали Адамс, професор по психологија на Универзитетот во Бирмингем во изјава за Гардијан.
„Кога би земале алкотест, резултатот би бил негативен, но би доживеале широк спектар на симптоми – од ужасна главоболка, вознемирен стомак, чувство на гадење, повраќање…“, додава д-р Адамс.
Во поново време, истражувањето го опфати и прашањето за лошото расположение кое следи наутро по пиењето, проследено со чувство на вознемиреност, чувство дека не можеме да донесуваме одлуки или забавено време на реакција.
Што всушност се случува во телото
Една вообичаена заблуда е дека мамурлакот е едноставно дехидрација, забележува д-р Сали Адамс. Нашето тело се обидува да го разгради или исфрли алкохолот од телото. За да се случи ова, нашето тело мора да го претвори алкохолот во ацеталдехид, кој всушност е токсичната хемикалија одговорна за да се чувствуваме како болни.
Во исто време, алкохолот е првенствено јаглехидрат и доведува до промени во нивото на шеќер во крвта. Исто така, алкохолот предизвикува воспаление во желудникот и тенкото црево.
Згора на се, кога ќе почнеме да пиеме, алкохолот ја намалува анксиозноста и може да предизвика и еуфорија. Ова е ефектот што алкохолот го има на невротрансмитер наречен GABA(гама-аминобутерна киселина), објаснува професорот. Тоа е главниот инхибиторен невротрансмитер кој делува на забавување на делови од нашиот мозок.
„Во суштина, ја исклучува целата врева и ни кажува да се опуштиме. Но, преку ноќ, нашиот мозок се обидува да ги поправи работите. Така, ќе се обиде да ги ресетира нивоата на невротрансмитерите, вклучително и GABA, како и допаминот и серотонинот. „Затоа наредниот ден доживуваме работи како лошо расположение и анксиозност, бидејќи овие невротрансмитери не се вратија на нивните нормални нивоа“, вели д-р Адамс.
Така, кога ќе претераме, мозокот се обидува да врати сè на своето место, и како што го прави тоа, влијае на нашето расположение, когнитивни способности и спиење.
Производи кои го елиминираат или спречуваат мамурлукот
На пазарот се појавија апчиња кои се земаат пред да се испие алкохол кои содржат бацилус коагуланс и бацилус субтилис или она што ние го нарекуваме добри бактерии. Бацилус субтилис е бактерија позната по природно разградување на алкохолот во вода и јаглерод диоксид. А тука е и Л-цистеин, аминокиселина и витамин Б12. Постои и производ кој се продава како прв клинички докажан брз редуктор на алкохол.
Двата производи се пробиотици и содржат мешавина од минерали, витамини и билки и се вели дека делуваат во намалување на апсорпцијата на алкохол.
„Овие лекови ја разградуваат количината на алкохол што се апсорбира во крвотокот пред да има шанса да дејствува, што не само што влијае на тоа колку сте мамурни, туку и потенцијално влијае на тоа колку сте пијани. Така, ова го спречува мамурлукот со тоа што на прво место ве прави помалку опиени“, објаснува д-р Адамс.
Но, тогаш се поставува прашањето, зошто воопшто да пиеме алкохол, ако ефектот ќе биде ист како пиењето безалкохолни пијалоци.
Производителите на овие препарати тврдат дека направиле истражување, но бидејќи овие препарати се класифицирани како помошни лековити средства, тие не мора да подлежат на ригорозни тестирања пред да бидат пуштени на пазарот.
„Идејата дека ако земете апче и немате мамурлук следниот ден и излезете и пиете колку сакате, личноста што ќе го открие тоа би била милијардер“, забележува професорот.
Други техники за спречување на мамурлук
Рецептите за спречување или лекување на мамурлукот се многубројни, но некои се дефинитивно поефикасни од другите. Професорот Адамс препорачува она што можеме да го направиме е да ги третираме различните компоненти на мамурлакот.
Рехидратацијата и пиењето вода пред спиење или следниот ден сигурно ќе помогнат да се ослободите од сомнителната дехидрација од алкохолот бидејќи се губи многу вода поради честото мокрење.
Електролитниот дисбаланс е исто така компонента на мамурлакот – затоа е добра идеја да земате соли за рехидратација пред или после пиење.
Исто така, добро е да се јаде пред излегување, бидејќи мастите ја забавуваат апсорпцијата на алкохолот.