18 април, 2025
ПочетнаЕКОНОМИЈАСвинско месо од домашни фарми – колку чини килограм без коска?

Свинско месо од домашни фарми – колку чини килограм без коска?

Во услови на постојан раст на цените на храната, сѐ повеќе граѓани се ориентираат кон домашно одгледувани производи.

Еден од најбараните производи е свинското месо од локални фарми, кое според многумина, нуди подобар квалитет и транспарентно потекло.

Во понуда од домашна фарма во околината на Скопје, свинско месо без коска се продава за 180 денари по килограм. Цената вклучува средување на месото, пакување и дури испорака до домот.

Според продавачите, оваа цена е значително пониска од пазарната, која во моментот се движи околу 200 денари за килограм.

„Свињите се одгледувани во природни услови, со здрава исхрана и без употреба на антибиотици или хормони. Се грижиме за нив со многу внимание, бидејќи знаеме дека клиентите денес сè повеќе внимаваат на квалитетот на храната што ја консумираат,“ објаснува сопственикот на фармата во скопската населба Илинден.

Погодност за купувачите

Граѓаните кои веќе купиле свинско месо од вакви фарми тврдат дека се задоволни од услугата и квалитетот.

„За мене, најголема предност е што не морам сам да се справувам со целиот процес. Месото е подготвено за замрзнување, што заштедува и време и напор“, вели еден купувач од Скопје.

Достапноста на ваквите производи не само што привлекува поради цената, туку и поради можноста за персонализирана подготовка.

Купувачите можат да изберат дали месото ќе биде исечено на парчиња или мелено според нивните желби.

Ризици и регулативи

И покрај атрактивната понуда, експертите предупредуваат дека купувањето месо од неофицијални извори може да носи ризици.

Според Законот за безбедност на храната, секој продавач на месо е должен да има регистрирано стопанство и да ги исполнува строгите правила за хигиена и квалитет.

Сепак, реалноста е дека голем број од овие продавачи работат неформално, надвор од законските рамки.

„Важно е граѓаните да внимаваат од каде го купуваат месото. Проверете дали фармата е регистрирана, побарајте документација за здравствената состојба на животните, и доколку нешто ви делува сомнително, не преземајте ризици“, советуваат ветеринарите.

Здравствен аспект

Консумацијата на свинско месо, иако популарна, носи свои здравствени предизвици доколку не се внимава на количината.

Прекумерното внесување на маснотии и холестерол може да доведе до сериозни проблеми со срцето и крвните садови.

Затоа, иако домашното свинско е поздрав избор од индустриски обработеното месо, умереноста останува клучна.

Домашните фарми сè повеќе стануваат избор за граѓаните кои бараат баланс помеѓу квалитет и цена.

Но, важно е купувачите да бидат информирани и да носат одлуки врз основа на проверени информации.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП