1 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПорано беше задоволство, а сега е луксуз – правењето домашен џем стана...

Порано беше задоволство, а сега е луксуз – правењето домашен џем стана неисплатливо хоби

Во последните години, високите цени на овошјето на пазарите во Скопје се покажаа како значителна пречка за многу граѓани кои сакаат да ги сочуваат традициите на домашното конзервирање храна.

Според последните извештаи, цените на кајсиите и другите популарни видови овошје за џем и мармалад се зголемени за повеќе од 50% во споредба со претходните години.

Оваа тенденција предизвика многу домаќинки да се откажат од приготвувањето на овие зимници.

Меѓу нив е и 74-годишната Магдалена Веселинова, пензионерка од Бутел, која со жалост констатира дека „оваа година, исто како и минатата, се откажала од идејата да го приготвува традиционалниот џем од кајсии“.

Таа вели дека „цените се толку високи што не ѝ се исплати. Порано, правењето џем беше задоволство и начин да се заштеди, но сега е луксуз кој не можам да си го дозволам“.

„За да направам неколку тегли џем, потребни ми се најмалку 15 килограми кајсии, а тоа значи дека ќе треба да потрошам околу 2.000 денари за овошје. Кога на тоа ќе додадете најмалку 5 килограми шеќер кој чини околу 50 денари за килограм, а и струјата или дрвата што ќе ги потрошите за варење, тогаш излегува дека една тегла џем ќе ве чини најмалку 300 денари. А каде е и моето време и мојата работна рака? Неисплатливо е“, објаснува Веселинова.

Оваа ситуација не само што ги погодува поединците како неа, туку и целата индустрија на домашно конзервирање.

Производителите на шеќер, тегли и други материјали потребни за овој процес исто така чувствуваат пад на продажбата.

Експертите предупредуваат дека ако овој тренд продолжи, може да има сериозни последици за локалната економија и за зачувување на културното наследство на земјата.

Сепак, има и такви кои се обидуваат да најдат алтернативни решенија. Некои се вртат кон понови методи на конзервирање, користејќи помалку овошје или комбинирајќи различни видови за да намалат трошоците.

Други пак, се обидуваат да организираат заеднички набавки на овошје директно од производителите за да добијат подобри цени.

И покрај овие напори, многумина се сомневаат дека традицијата на домашно правење џем и мармалад ќе може да преживее во својата оригинална форма.

Во време кога економските услови се менуваат со голема брзина, можеби и традициите треба да се адаптираат за да опстанат.

Сепак, за многу луѓе, како пензионерката од Бутел, оваа промена доаѓа со чувство на загуба за нешто што било дел од нивните животи долги години.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП