20 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИма разлика помеѓу органско и индустриско јајце – и во цената и...

Има разлика помеѓу органско и индустриско јајце – и во цената и во квалитетот!

Во текот на последната година, потрошувачите во Скопје се соочија со значително зголемување на цените на јајцата, што предизвика бранови на незадоволство и загриженост.

Додека претходно цената на јајцата во маркетите се движеше од 6 до 8 денари, сега таа е скокна на 12 денари за индустриските јајца, и дури 25 денари за оние од домашно производство.

Оваа ценовна динамика не само што го зголеми трошокот на живот за многумина, туку ja истакна и потребата од посилна врска помеѓу потрошувачите и локалните фармери.

За да се справат со овие предизвици, потрошувачите се обидуваат да развијат директни канали за комуникација со фармерите, особено оние кои произведуваат органски јајца.

Овие јајца, кои се сметаат за поздрава опција, се реткост на пазарот и бараат премиум цена, често достигнувајќи до 25 денари за парче.

Еден од жителите на скопската населба Ново Село, кој се занимава со одгледување на кокошки кои ги храни исклучиво со органска храна, изјави:

„Иако моите јајца се поскапи, тие се одличен избор за оние кои сакаат квалитет и здрава исхрана. Со правилна комуникација и доверба, можеме да обезбедиме редовна испорака за нашите клиенти”, посочи нашиот соговорник.

Оваа ситуација го истакнува значењето на одржливата земјоделска практика и потребата од поддршка на локалната економија.

Со зголемувањето на цените, потрошувачите сѐ повеќе се вртат кон домашните производи, што може да биде клучен момент за промовирање на здрави исхранбени навики и зајакнување на врските помеѓу градските и руралните заедници.

Во време кога економијата се соочува со многу предизвици, оваа тенденција може да послужи како пример за адаптација и иновација во пристапот кон храната и земјоделството.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП