25 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПлатите на американските извршни директори се зголемуваат со најбрза стапка во последните...

Платите на американските извршни директори се зголемуваат со најбрза стапка во последните 14 години

Платите за американските директори се зголемуваат со најбрзо темпо во последните 14 години, според податоците за кои критичарите велат дека илустрираат како зголемените пакети за плати за лица како Илон Маск ризикуваат да ја влошат социјалната нееднаквост.

Досега во 2024 година, просечната плата на извршните директори во компаниите S&P 500 се зголеми за 12 отсто, според ISS Corporate. Зголемувањето на општите плати во САД беше многу помало, од 4,1 отсто на годишно ниво, според официјалните податоци.

Маск обезбеди убедлива победа во гласањето на акционерите минатата недела за неговиот пакет опции за акции од 56 милијарди долари – најголемиот во историјата на САД.

Победата на Маск – гласањето со кое се потврдува пакетот за плати првпат дефиниран во 2018 година, испраќа порака до директорите дека „небото е границата овде… можете да заработите колку што сакате“, рече Вилијам Џорџ, поранешен претседател на Комитетот за компензација на Управниот одбор на Exxon и поранешен извршен директор на Medtronic.

Платата на извршниот директор е „надвор од контрола“, рече Џорџ. „Ова ќе предизвика натамошна поделба кај нас меѓу имаат и немаат. Тоа многу ме загрижува бидејќи мислам дека ќе дојде до губење на довербата во компаниите“.

Робин Фераконе, извршna директорka на Farient Advisors, консултантска компанија за плати, рече дека зголемените бонуси на извршната власт главно се предизвикани од „компаниите кои сакаат да ги спречат нивните извршни директори да примаат телефонски повици од ривалските фирми“.

Пакетот за плаќање на Маск е невообичаен за извршен директор по тоа што вклучува опции за акции кои се врзани за многу амбициозни цели, вклучувајќи пазарна капитализација и приходи. Малку други директори би ја ризикувале целата своја плата за таканаречените награди „Moonshot“, рече таа.

Џорџ рече дека е „разочаран“ од големите инвеститори, како што се BlackRock и Vanguard, кои „не се спротивставуваат“ на прекумерната плата на извршниот директор.

BlackRock и Vanguard, најголемите институционални инвеститори на Tesla и најголемите менаџери на средства во светот, гласаа во четвртокот да го одобрат пакетот за плаќање на Маск од 56 милијарди долари. Дуото во голема мера одобрува бонуси за извршната власт со години. Според Diligent, во 2023 година Vanguard поддржа 96 отсто од гласовите за плаќање во сите компании. BlackRock поддржа 91 отсто од овие платени гласови.

И BlackRock и Vanguard вообичаено поддржуваат најмалку 90 проценти од пакетите за плаќање во компаниите во САД секоја година, според податоците на Diligent. Според адвокатската фирма Саливан и Кромвел, оваа година не успеале само 1 процент од гласовите на S&P 500.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП