23 јуни, 2024
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕКаде да го чувате скапиот „ајфон“ на плажа додека сте во море?

Каде да го чувате скапиот „ајфон“ на плажа додека сте во море?

Секоја година, со пристигнувањето на летните месеци и топлите денови, многумина од нас се упатуваат кон блиските езера или, пак, кон морските брегови во потрага по освежување, одмор и релаксација.

Но, додека нашите мисли се насочени кон забавата и уживањето, честопати забораваме на еден важен аспект: безбедноста на нашите лични предмети.

Паричниците, часовниците и мобилните телефони се често оставени на милост и немилост на плажата, скриени под пешкирот или во некоја торба, со мисла дека ќе бидат сигурни.
Но, реалноста често покажува спротивно.

Минатото лето, еден скопјанец доживеал непријатно искуство додека уживал на плажа во Грција.

„Сè изгледаше како совршен ден за пливање и сончање. Со себе го имав само најнеопходното: паричник со малку пари, мобилен телефон и клучеви од автомобилот. Сè оставив под пешкирот и си помислив дека нема да има проблеми. Но, кога се вратив, паричникот го немаше. За среќа, имав само 20 евра во него, но сепак, чувството на беспомошност и фрустрација беше непријатно“, раскажува 31-годишниот Виктор Вељановски.

Но, за жал, овој немил настан не е изолиран случај.

Многу луѓе се соочуваат со слични ситуации, каде што нивната невнимателност или прекумерната доверба во безбедноста на своите предмети на плажа ги става во ризик од кражба.

Експертите советуваат дека најдобро е да се носат само најнеопходните предмети кога одиме на капење, и ако е можно, да се користат водоотпорни торбички кои можат да се носат со себе во вода. Исто така, препорачливо е да се инвестира во мали сефови кои можат да се закачат на лежалките или други фиксни објекти на плажа.

Сепак, дури и со сите превентивни мерки, ризикот од кражба секогаш постои. Затоа, важно е да се биде внимателен и да се има на ум дека најдобрата заштита е претпазливоста и свесноста за околината. Плажата е место за уживање и релаксација, но не смееме да заборавиме дека сме дел од поголема заедница каде што секој треба да биде одговорен за своите лични предмети.

На крајот на краиштата, малку предвидливост и внимание може да нè спасат од непотребни главоболки и да ни овозможат безгрижно уживање во летните денови.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП