23 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈААмериканската централна банка најверојатно ќе ги задржи постојните каматни стапки

Американската централна банка најверојатно ќе ги задржи постојните каматни стапки

Ажурираните економски проекции на претставниците на Федералните резерви оваа недела веројатно ќе покажат помалку намалувања на каматните стапки отколку што креаторите на политиката очекуваа пред три месеци, побрза очекувана инфлација и побавен раст.

Оваа точна економска прогноза ќе ја носи тежината на авторитетот на американската централна банка. Може да дојде и со предупредување до потрошувачите од претседателот на Федералните резерви Џером Пауел, пренесува Ројтерс.

Лери Мејер, поранешен гувернер на Федералните резерви, кој сега ја предводи консултантската фирма „Monetary Policy Analytics“, ја истакна важноста на кохерентноста што ги поврзува макроекономската перспектива и стратегијата на политиката. Тој посочи дека треба да се посвети поголемо внимание на алтернативните сценарија.

Од крајот на минатата година, прецизноста не е сојузник на Федералните резерви, бидејќи функционерите предвидоа три намалувања на каматните стапки оваа година, само за да бидат изненадени од инфлацијата која не падна како што се очекуваше. Како резултат на тоа, тие веројатно ќе ја ревидираат својата прогноза на само две намалувања на стапките од по 0,25 проценти оваа година, или можеби само едно, што исто така е неизвесно.

Американското Министерство за труд ќе објави нови податоци за инфлацијата во среда, неколку часа пред ФЕД да објави ажурирани проекции и нова изјава за политиката. Се очекува американската централна банка да ја задржи референтната каматна стапка во опсег од 5,25 до 5,50 отсто.

Клучните показатели за инфлацијата едвај се поместуваат од последната проекција во март и состанокот за политиката одржан кон крајот на април, оставајќи ги официјалните лица претпазливи за првичното намалување на стапката додека инфлацијата не биде пониска. Конкретно, инфлацијата во новата политичка изјава веројатно ќе продолжи да се опишува како „покачена“, со што расправата за намалувањето на каматните стапки ќе биде одложена за подоцна.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП