Студиите спроведени на Универзитетот во Пенсилванија покажаа дека консумирањето храна богата со омега-3 масни киселини може да има значително влијание врз намалувањето на агресивното однесување кај луѓето.
Овој тип на маснотии, кој се наоѓа во рибата, лененото семе, оревите и друга храна, се покажа дека помага во намалување на насилните испади за дури 30 отсто кај луѓето кои земале додаток најмалку две недели.
Научниците истакнаа дека омега-3 може да има позитивно влијание врз функцијата на мозокот, особено кај луѓето кои покажуваат агресивно однесување.
Омега-3 како потенцијален фактор за намалување на насилството
Професор Адријан Рејн од Универзитетот во Пенсилванија истакнува дека суплементацијата со омега-3 масни киселини може да има значително влијание врз намалувањето на агресијата во општеството. Иако не е магично решение за насилство, омега-3 може да има позитивен ефект и неговата употреба треба сериозно да се размисли за борба против агресивното однесување.
Омега-3 и неговите извори
Омега-3 масните киселини може да се најдат во рибите како што се скушата, лососот и камбала, како и во семките од лен, оревите и сојата. За оние кои не се љубители на овие намирници, лекарите често препорачуваат да земаат таблети од рибино масло како додаток во исхраната, кои се богати со омега-3 масни киселини. Важно е да се нагласи дека омега-3 е вид на маснотии кои се неопходни за нормално функционирање на организмот, но кои телото не може сам да ги произведе.
Врската помеѓу мозочното ткиво и агресивното однесување
Истражувањата покажаа дека постои врска помеѓу абнормалности во мозочното ткиво и агресивното однесување. Нервите во дел од мозокот познат како префронтален кортекс играат клучна улога во регулирањето на агресивни, насилни и импулсивни тенденции кај луѓето. Неврологот д-р Памела Блејк од Универзитетската болница Џорџтаун истакнува дека неразвиеноста на овој дел од мозокот може да ја зголеми веројатноста за развој на агресивно однесување.