23 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСентиментот на потрошувачите за американската економија повторно расте

Сентиментот на потрошувачите за американската економија повторно расте

По три месеци пад, вредноста на индексот на довербата на потрошувачите во американската економија се зголеми во мај од 97,5 поени во април на 102 поени, објави њујоршката организација Coinference Board.

Резултатот ги изненади аналитичарите кои очекуваа дополнителен пад на индексот, објави Wall Street Journal.

Индексот на доверба во тековните економски услови порасна од 240,6 поени во април на 143,1 поени во мај, додека индексот на очекувањата за следните шест месеци напредува од 68,8 поени на 74,6 поени.

Главниот економист на Конференцискиот одбор, Дејна Петерсон, рече кога беше објавен индексот дека подобрувањето на довербата на потрошувачите првенствено се должи на силниот пазар на труд. Потрошувачите открија дека има повеќе од доволно работни места.

Економскиот раст на САД продолжува и, според проценките на филијалата на Банката на федерални резерви во Атланта, по 1,6% годишен раст во првиот квартал од оваа година, ќе се забрза до 3,5%.

Неодамнешната анкета на Институтот Харис покажа дека повеќето Американци веруваат дека економијата е во рецесија. Аналитичарите го припишуваат изненадувачкиот наод од истражувањето на фактот дека цените во продавниците за храна и другите продавници се сè уште повисоки отколку што беа пред пандемијата на Ковид-19.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП