18 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАШто ќе биде катализатор за новиот бум на биткоинот? Инсајдерите се обложуваат...

Што ќе биде катализатор за новиот бум на биткоинот? Инсајдерите се обложуваат на оваа опција

По долгоочекуваното лансирање на американските биткоин фондови кои се тргуваат на берза во јануари и ажурирањето на софтверот еднаш во четири години наречено „преполовување“ минатиот месец, големото прашање во главите на многу крипто инвеститори е што ќе ги поттикне најголемите следниот раст на криптовалутите?

Многу програмери мислат дека го имаат одговорот: додавање програмски способности на биткоин блокчејнот. Денес, многу луѓе го гледаат биткоинот како дигитално злато – токен што го држите за неговата цена, но не можете да направите ништо друго со него. Иако можете да го користите неговиот најголем ривал, етер, за размена на монети и генерирање приноси на мрежата Итириум, биткоин блокчејнот нема способност лесно да поддржува апликации преку таканаречената функција за паметни договори што овозможува функции како што се самоизвршувачки договори складирани на блокчејнот, пишува Блумберг.

Со години, програмерите се обидуваат на различни начини да ја поправат оваа намерна грешка во дизајнот. Тие изградија мрежи на биткоин “Layer 2”, како што е Lightning, дизајнирани да го скалираат биткоинот за апликации за плаќања. Некои се покажаа како несигурни, а таканаречените мостови – софтверската инфраструктура за преместување токени меѓу мрежите – беа склони кон хакирање, поради што многу корисници се двоумат да ги користат. А многу биткоин корисници не беа заинтересирани да ги користат токените за плаќање во секој случај, и ги држат на долгорочен облог за цена дека ќе се зголемат во она што стана познато како „hodling“. Сепак, без нов катализатор за одржување на ентузијазмот на инвеститорите околу биткоинот, домашната криптовалута се повлече од својот историски максимум од речиси 74.000 долари поставен во март.

Сепак, работите се променија неодамна, со лансирањето на Bitcoin Ordinals минатата година – начин да се создадат незаменливи токени со вметнување податоци во сатоши, најмалата деноминација на биткоин. Набргу потоа, анонимен развивач по име Домо предложи токени BRC-20, кои го користат истиот механизам за запишување за издавање токени на биткоин блокчејнот. Ова за возврат ги принуди тимовите на програмери да бараат начини да го направат биткоинот уште попрограмабилен. Заедницата на Биткоин ги разгледува предлозите како што е OP_CAT, што би претставувало надградба на софтверот на самата мрежа и ќе го олесни спроведувањето на програмибилноста. Пристапите на кои се работи вклучуваат еден од тимот во кој е вклучен Домо, Layer 1 Foundation. Друг пристап, од стартапот Arch, штотуку собра 7 милиони долари во круг предводен од Multicoin Capital.

„Тоа е големо отклучување за биткоинот“, рече Кајл Самани, ко-основач на Multicoin. „Тоа е навистина добро за корисниците.

Се очекува да се отвори за сите програмери веќе овој месец, Arch лансира апликациска платформа над биткоинот која користи софтвер кој потенцијално ќе им овозможи на апликациите од мрежата Солана да се префрлат на биткоин, рече извршниот директор на Arch, Мет Мудано. Околу 20 развојни тимови веќе градат апликации за функции како што се позајмување и позајмување во однос на Ordinals, како и децентрализирани берзи и stablecoin, рече тој.

Layer 1 Foundation, во меѓувреме, гради програмабилен модул за таканаречениот метапротокол BRC-20, кој во суштина е само пораки складирани во код слоевит на биткооин блокчејнот. Индексатор може да ги пронајде овие пораки и да изврши пресметки слични на паметните договори на Итириум. Бидејќи биткоинот има многу подолго време за потврдување блок од Итириум – 10 минути наспроти 12 секунди во моментов – што остава повеќе време за извршување на пресметките, „ние всушност можеме да направиме повеќе“, рече Ерил Езерел, основач на Best in Slot, агрегатор и истражувач на Ordinals.

„Тоа е како ново поглавје во криптото“, рече Езерел. „Тоа е големо. Нè тера да се запрашаме како ги градиме работите“. Иако градењето со метапротоколи е поедноставно, доволно е да се поддржат повеќето финансиски апликации, рече тој.

Не сите во заедницата за развој на биткоин се убедени дека ова е иднината на криптовалутите. Џеф Гарзик, поранешен развивач на јадрото на Биткоин и ко-основач на фирмата Bloq за градење на крипто инфраструктурата и апликации, очекува дека Layer 2 на крајот ќе победи, бидејќи нивното користење за трансакции ќе биде поевтино од покревање на апликации на биткоин.

„Програмабилноста на биткоин е во пораст – врз основа на овие нови биткоин L2, тие го прошируваат досегот на биткоинот“, рече Гарзик, кој работи на спојување на биткоин и Ethereum Layer 2. „Ова и го зајакнува екосистемот на итириумот, а исто така се натпреварува со екосистемот Итириум“.

Сепак, новите инвестиции се обложуваат дека овој нов тип на програмабилност може да доведе до прилив на децентрализирани финансиски апликации на биткоин. Во моментов, вкупната вредност на токените заклучени на пазарот на Bitcoin DeFi е околу 1,1 милијарди долари, во споредба со 52,7 милијарди долари за Ethereum, според податоците за следење DeFi Llama.

„Bitcoin DeFi би можел да порасне и да биде најголем во целиот крипто систем“, рече Тоби Луис, основач на OrdinalsBot. „Можно е екосистемот Bitcoin DeFi да порасне до пазарна капа од трилиони долари во следните неколку години, а тоа се чини дека е еден од главните двигатели на растот на криптото во овој циклус.

Ако има побарувачка, тоа е веројатно следниот катализатор што го чекаат инвеститорите на биткоин.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП