23 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИ покрај милионите во криптосекторот, кога ќе се вратат малопродажните инвеститори?

И покрај милионите во криптосекторот, кога ќе се вратат малопродажните инвеститори?

Што се случи со армиите на трговци на мало кои некогаш ги водеа најголемите „битки“ на биткоинот?

Американската крипто берза „Coinbase“ објави само 56 милијарди долари во обем со кои се тргува од корисниците во првиот квартал од 2024-та година, кога биткоинот достигна рекорд блиску до 74.000 долари.

И иако тоа е враќање на интересот на малопродажните инвеститори – и речиси двојно повеќе од нивото од последниот квартал од минатата година – останува далеку под просечните 133,75 милијарди долари по квартал за време на последниот споредлив собир од 2021-ва година.

Малопродажните инвеститори беа на возачкото место за време на жестоката 2021-ва година во услови на заклучување поради Ковид-19, евтини пари и лични заштеди што ги зголемуваат цените на таканаречените мем-акции и спорадични напади на страв од пропуштање (популарниот акроним „FOMO“). Од друга страна, најновиот собир е повеќе институционален настан, поттикнат од фондовите со кои се тргува со размена на биткоини, лансирани во САД.

„Прашањето за милиони во крипто секторот сега е – кога ќе се вратат трговците на мало?“

Друг знак за одливот на малопродажни инвеститори е дека интересот на „Google“ за терминот „биткоин“ во март беше само половина од својот врв во 2021-ва година.

Некои малопродажни инвеститори сè уште се сеќаваат на студот на двегодишната крипто зима, кога цената на биткоинот главно остана во опсег од 20.000 до 30.000 долари.

Милијарди потрошувачки средства исто така беа заглавени во колапсот на голем број крипто компании, како што се „Three Arrows Capital“, „Celsius Network“ и „FTX“, чиј основач Сем Бенкмен-Фрид беше осуден на 25 години затвор за измама.

„Главната сила зад намалената активност доаѓа од научените лекции за време на тешката 2022-ра година“, коментира Ветле Лунде, аналитичар во „K33 Research“.

„Заразата и колапсот на голем број платформи за кредитирање со кои се соочуваат инвеститорите на мало покажува дека зад атрактивните приноси има значителен ризик“, коментира Лунде.

Некои учесници на пазарот веруваат дека биткоинот, кој сочинува повеќе од половина од пазарната капитализација на криптопазарот од 2,26 трилиони долари, ќе биде погоден од период во кој инвеститорите ќе земат профит и ќе претпочитаат да купуваат поризични алтернативни монети како што е етер на пример.

И навистина, етерот заостанува зад својот „поголем брат“ и допрва треба да го надмине својот врв од 2021-ва година.

„Наместо само слепо да скокаат во крипто-секторот со што и да изгледа трендовски во моментот, луѓето сега се повеќе фокусирани на она што е безбедно и сигурно средство за инвестирање“, коментира Џон Гловер, главен директор за инвестиции на платформата за крипто заеми „Ledn“.

Останува да се види кога и дали шпекулативните крипто трговци масовно ќе се вратат на пазарот.

Цената на биткоинот сега падна на околу 62.000 долари, што е пад од 15% во однос на највисокото ниво од средината на март – потсетување на големата нестабилност и ризик што доаѓа со ова средство.

„Мемето во крипто секторот е дека биткоинот мораше да достигне 100 илјади долари за да се вратат инвеститорите на мало“, коментира Ринко од „Delphi Digital“.

„Кој знае дали тоа ќе биде магичната бројка, но ќе треба да дојдеме до вредност што навистина го разгорува стравот од пропуштање кај малопродажните инвеститори“, додаде тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП