18 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕОваа храна е вистинско богатство на здравјето

Оваа храна е вистинско богатство на здравјето

Препорачливо е да го имате што почесто на трпезата, бидејќи ова растение од семејството зелка (зелка, кељ, карфиол) претставува вистинско богатство на здравјето.

Многу истражувања потврдија дека состојката сулфорафан од бриселско зелје (прокељ) има превентивно дејство против ракот, особено ракот на желудникот, односно бактеријата „B. Pylori“. Благодарение на сулфорафанот, бриселското зелје штити од сончево зрачење и е одлично за заштита на срцето и васкуларниот систем од воспалителни процеси.

Изгледа како мали главици зелка и има сè освен калории. Донесува освежителна комбинација на горчина и благ вкус, затоа поврзете го со јадење што има изразен вкус или со прелив што содржи оцет балсамико.

Ако сакате да ги зачувате сите богатства што ги чуваат никулците, варете го кратко време, а во водата за готвење додадете малку маслиново масло и црвен пипер.

Овој зеленчук е исклучително богат со протеини, диетални влакна, омега 3 и омега 6 масни киселини, витамини, особено витамини Ц, А, К, Е и Б комплекс. Докажано е дека луѓето кои секојдневно консумираат 300 грама бриселско зелје имаат 37 отсто поголема концентрација на витамин Ц во крвта.

Богат е и со минерали, од кои најмногу се калиум, манган, бакар, калциум, железо и фосфор. Калиумот е важна компонента на клетките и телесните течности кои помагаат во контрола на срцето и крвниот притисок.

Манганот е важен како кофактор за антиоксидантните ензими, додека железото е неопходно за формирање на крвни зрнца. Во исто време содржи и фолна киселина и флавоноиди.

Како исклучителен извор на антиоксиданси, помага во ублажување на голем број здравствени проблеми.

Во оваа смисла, тој е исклучително важен за зајакнување на имунитетот, но и како чистач на организмот од штетните состојки бидејќи промовира подобра работа на цревата.

Поради комплексот на витамини што го поседува, спречува појава на остеопороза и ја прави кожата посјајна. Витамините А и Ц се особено важни за зачувување на мекоста и сјајот на кожата Постигнува и антибактериско и антивирусно дејство.

Покрај тоа, се препорачува и за луѓе кои имаат хронични болки поради дегенеративни промени, како што се ревматизам, артритис, ишијас.

Медицински совет за консумирање бриселско зелје

Истражувањата покажуваат дека најголема искористеност на хранливите материи од бриселското зелје е доколку ги консумирате во форма на сок.

На второ место во однос на искористеноста на хранливите материи е потрошувачката на сирови никулци во салата. Ако не сакате да јадете сирово бриселско зелје, најдобро е да го варите на пареа.

Кога прокељот се готви, губи многу хранливи материи и не се препорачува за луѓе со рак.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП